A jövő nemcsak a fiatalok kezében van, hanem a miénkben is

Mohay Réka

Az Ugrás a jövőbe pályázat, és az azt megnyerő pécsi fiatalok elképzelései rávilágítanak a környezettudatosság és fenntarthatóság fontosságára a jövő generációja számára. A fiatalok érzékelik a világ változásának hatásait, és ráébredtek arra, hogy a jövőjük és a bolygónk jövője közvetlenül összefügg.

Éppen ezért igyekeznek megoldásokat találni a környezeti kihívásokra, és aktívan részt venni a fenntartható fejlődés előmozdításában. 

A pécsi csapat által kidolgozott ötlet, az ökológiai iskola, remek példa arra, hogy a fiatalok mennyire elkötelezettek tudnak lenni a környezettudatosság iránt. Az ötletük pedig, ha megvalósításra kerülne, akár nagy léptékben is, bizonyára pozitív lépés lenne egy szebb jövő felé. Még több ilyen ötletre, és globális, a rövidtávú önérdekeken túlmutató érdeklődésre és összefogásra lenne szükség ehhez. 

A fiatalok szerepe kulcsfontosságú a jövő szempontjából. Ők lesznek azok, akik hosszú távon szembesülnek majd a környezeti változásokkal és a fenntarthatósági kihívásokkal. A projektben résztvevő diákok éppen ezt tették, és bizakodóak abban, hogy az általuk kidolgozott ötlet másokat is inspirálhat. 

Ha a fiatalok már most megértik és alkalmazzák a fenntarthatóság elveit, akkor valóban hozzájárulhatnak egy jobb és fenntarthatóbb jövő kialakításához. Mindannyiunknak részt kell vennünk ebben az erőfeszítésben, hogy megőrizzük a bolygónk szépségét és erőforrásait a következő nemzedékek számára.