A zöld átállás mindannyiunk magas prioritású, közös érdeke

Mohay Réka

Ment-e a könyvek által a világ elébb? – tette fel a kérdést Vörösmarty, amin gyakran elmerengek így több mint százötven évvel a szállóigévé vált sorok megszületését követően is. Pontosabban ez esetben inkább a technológiai vívmányok gondolkodtatnak el. Annyi problémát okoztak a környezetszennyező termelési, fogyasztási technológiák és szokások, a 21. század egyik nagyhatalmává váló internet számos pótolhatatlan előnye mellett kihívások elé is állítja a társadalmakat, nem is beszélve arról a kétséges hatásról, amit az elektroszmog okozhat – erről megannyi ellentmondásos információ él egymással párhuzamosan, így a modern ember nem csoda, ha aggodalmak, bizonytalanságok és stressz közepette éli rövid földi élete napjait.

Azonban végső soron mindig arra jutok, a technikai újítások mindig is elkerülhetetlenek és szükségszerűek voltak, azonban nem mindegy, hogy azokat milyen etikai elvek mentén valósítjuk meg. 

Nem kell ahhoz Ferenc pápáig menni – azonban közismert, hogy a katolikus egyházfő is igen hangsúlyosan emelt szót a teremtett világ védelme mellett –, hogy a környezetünk megóvását prioritásként kezeljük. Az Európai Unióban így egyre nagyobb hangsúly kerül a zöld megoldásokra, amelyet természetesen az ésszerűség és a kivitelezhetőség mentén, de szintén fontos ügyként kell Magyarországon is kezelni. Az ebbe az irányba mutató törekvések így mindig üdvözlendők, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy a fenntarthatóság és az energiafüggetlenség irányába tegyünk lépéseket.