Mindig van rá mód, hogy kikacagjuk a kánikulát

Mészáros B. Endre

Szomszédom büszkén újságolja, hogy 300 ezer forintért találtak egy hétre apartmant a Balaton-parton. Majd ráerősít, van olyan hotel a magyar tengernél, ahol hat napra a szállásdíj két főre 4 millió forint! Minden relatív, mert szerintem tízből nyolc házaspárnak ez a 300 ezer is sok. 

Nekem például sokkal életszerűbb az a módi, ahogy egy ismerősöm jár a feleségével nagy tavunkra fürdőzni. Időnként kora reggel felülnek nyugdíjasként a vonatra, ingyen ledöcögnek 2,5 óra alatt Folyódra, ott estig elstrandolnak, majd este 9-re már itthon is vannak egy másik vonattal, útközben pedig kártyázással, olvasással csapják agyon az időt. S miután enni itthon is kellene, így alig kerül többe a nap, mintha a lakásukból ki sem mozdultak volna. 

 

Persze Pécsről ez könnyen kivitelezhető, de mit csináljon az, aki a vizektől távol, hegyek közt éli életét? Nos, Komlón mintaértékű megoldást találtak erre, minden hétvégén két Volánbuszt is indítanak a közkedvelt tavakhoz. Mert innen bebuszozni Pécsre, hogy elérjék a kora reggeli vonatot, az inkább nyűgös mint pihenős megoldás. Egy ilyen Balatonra buszozás viszont ideális nyári kirándulás fiataloknak, időseknek, ha kedvezményekkel utazhatnak. A középkorúak meg üljenek autóba, hiszen úgy is sokkal olcsóbb naponta legurulni a tengerünkhöz, mint ott megszállni. 
S talán Pécsvárad, Bóly, Szentlőrinc, Sásd meg a többi víztelen baranyai kisváros is kedvet kap egyszer, hogy akár egymásba fonódó buszjáratokat indítson a Balatonra.