Remélhetőleg sokan a csodájára járnak a mesebirodalomnak

Zsigmond József

A volt Pécsi Vidámpark 1961 augusztusában nyitotta meg kapuit. Nem meglepő, hogy akkor igen népszerű volt a szórakoztató-központ. A megnyitójáról lapunk azt írta: nem véletlenül vidám ennek a parknak a neve, itt még a morózus ember is nevetni kényszerül. Évek teltek el, és a vidám emberek szomorúvá változtak. A vidámpark elvesztette varázsát, az évek során pusztulásnak indult, míg a végén, 2011-ben végleg bezárták. Az épületeit elbontották, felszámolták.

Sokáig nem tudták mit kezdjenek a területtel, míg idén egy ötlettel állt elő Császár Levente mesemíves: a Pécsi Vidámpark helyére egy meseparkot álmodott. A mese fő vonulata a pécsi szén megtalálásának története lenne. Állomásokat alakítanak ki, amelyeken kitáblázzák a mese szövegét magyarul és angolul, illetve egy QR-kód leolvasása után a gyerekek is meghallgathatják a történetet, pécsi színészek elmondásában. Ehhez hasonló már létezik, fából készült óriások tették hangulatosabbá a Kelet-Mecseket. 

Remélhetőleg csodájára járnak a mesebirodalomnak nemcsak a pécsiek, a baranyaiak, hanem az ország más részeiről is vándorolnak majd a területre. Most még csak bízni lehet benne, hogy úgy elvarázsolja őket a mesebirodalom, mint kezdetekben a Pécsi Vidámpark. Ám egyre oda kell figyelni, a kialakított mesebirodalmat nem lehet magára hagyni, mindig kell, hogy legyen gazdája a területnek.