A Kovász elérte célját, a végtermék remekre sikeredett

Zsigmond József

„Egy kicsit úgy érzem magam, mint a messze földről jött kovász, mert egyedül nem lesz belőle kenyér, csak ha hozzáadják a hívek, a családok, a paptestvérek a saját részüket”, mondta Felföldi László mikor pécsi püspökké szentelték. 

A kovászt nem felejtette el a pécsi püspök, aki 2022-ben hagyományteremtő szándékkal elindította a Pécsi Egyházmegyei Kovász fesztivált, amely idén folyatódott. A fesztivál során megnyíltak a pécsi püspökség titkos kincsei, látogatható volt pécsi püspöki palota, könyvár és rengeteg programot szerveztek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A cél az volt, hogy mint egy nagy asztalnál, mindenki megtalálja a maga programját.

A Kovász Fesztiválba ügyesen volt bekapcsolva a Rózsakert, mint helyszín, amely számos program színtere volt. A régi pécsieknek ez egy emblematikus hely, a Rózsakert vendéglővel és az alatta húzódó Papucs borozóval. Mikor bezártak, először a kertvendéglő, majd később a borozó, egy korszak véget ért. A mostani fesztivál megmutatta, hogy ildomos volt felújítani a Rózsakertet, ahol megszépült a kert. Jó volt ránézni a kertre, és a Kovász fesztivál megmutatta, hogy új funkciót is megtaláltak a Rózsakertnek.

Felfödi László püspökké szentelés szavaival élve: elhoztam kovászt, ezt egyesítve az itteni kovásszal süssünk finom kenyeret. Kijelenthető, a kovász elérte célját, a nap során számos barátságok, ismeretségek köttettek, vagyis a kenyérsütés jelesre sikerült.