Hamarosan kezdődik az iskola, óriási dugókra számíthat a város

Zsigmond József

Lassan itt van szeptember eleje, ilyenkor élettel telítődik meg a város. Véget ér a vakáció, visszatérnek a munkába a dolgozók, az iskolába és óvodába a gyerekek. Mondhatnánk, hogy minden a megszokott rendben zajlik. Reggel hatkor vagy fél hétkor szól a vekker. Jön a megszokott sürgés-forgás a fürdőszobában, konyhában, és a reggeli teendők végeztével mindenki elindul a dolgára. 

A huszonegyedik században nincs olyan család, amelyben ne rendelkeznének autóval. Ha már a négykerekű masina a ház előtt parkol, és ha már van, akkor ki is használjuk a szolgáltatásait. Beülünk a járműbe, és irány az iskola, óvoda, majd a munkahely. Nem lenne ezzel baj, ha minden a megszokott módon zajlana. Az az út, ami máskor 10-15, vagy esetenként 20-25 percet vett igénybe, most 20-30 perccel megnövekedik. Nem a forgalommal van baj, hanem azzal, hogy számos útakadályba ütközünk.

Lezárások vannak a városban. Építik, felújítják az utakat, víz- és szennyvízvezeték-, gázvezeték-rekonstrukciók zajlanak a város több pontján. A város, amelyről szó van, Pécs. Dolgoznak a Megyeri úton, a Vöröskereszt utcában, a Nagy Imre úton, az Északmegyer dűlőben, az Őz utcában, a Petőfi Sándor utcában és Nagyárpádnál is. Egy kérdés vetődik fel ilyenkor: nem lehetett volna máshogy időzíteni a munkákat, vagy máshogy szervezni, hogy a városban ne alakuljanak ki a dugók a felújítások miatt pont a tanévkezdés indulásakor?