Szamárság kihagyni: így örömmel búcsúzhatnak el a nyártól a gyerekek

Zsigmond József

„Három, kettő, egy. Hurrá itt az iskola.” Nem igazán halljuk a gyerekektől ezt a felkiáltást. Nem is meglepő, mert igaz a szünet, a regeneráció jól esik a gyerekeknek is, de sajnos nem tarthat az iskolai szünet két évig, mint Verne Gyula regényében. Az év legmelegebb időszakában, június végén, júliusban és augusztusban pihenik ki az iskolai fáradalmait a nebulók. 

A pécsiek néhány év gondoltak egy nagyot, és augusztus utolsó hétvégéjén az ország legnagyobb játszóházává varázsolják évről évre a Zsolnay Kulturális Negyedet. Rengeteg játék, bábszínházi és gyermekszínházi előadások, sport és ügyességi versenyek, koncertek, kreatív játszóterek, valamint ismeretterjesztő foglalkozások teszik emlékezetessé a szórakozást. Az elsősorban a gyerekeket megszólító fesztivál hagyományteremtő szándékkal hívták életre 2012-ben, azért hogy egy vidám és felejthetetlen programsorral, a szülőkkel együtt lehessen elbúcsúzni a vakációtól. 

És hogy mennyire népszerű a pécsi gyermekfesztivál? Tavaly a Szamárfül Fesztiválra egy kisvárosnyi ember jött el, több mint tízezer látogatót regisztráltak. Idén kánikula ellenére is sokan eljöttek. Kimondható, ezen a hétvégén jó volt pécsinek lenni, és mint a rendezők mondták: szamárság volt otthon maradni. Aki lemaradt, annak jövő augusztusig várnia kell, hogy részt vehessen a ország legnagyobb gyermekfesztiválján.