Sokan vannak, akiknek az ünnepek alatt is dolgozniuk kell

Mohay Réka

Az orvosoknak karácsonykor és szilveszterkor is ügyelniük kell, mivel az egészségügyi ellátásnak folyamatosnak kell lennie, még ünnepnapokon is. Ez a szakma elkötelezettséget, rugalmasságot és odaadást igényel az emberi életek megóvása érdekében. A családoknak azonban meg kell küzdeniük a kihívásokkal, amelyek ebből eredhetnek.

A gyerekek számára az idősebb korosztálytól függően változó mértékben lehet érthetővé tenni az, hogy az egyik szülő ügyelni fog az ünnepek alatt. Kisebb gyermekeknél ez talán nehezebb lehet megmagyarázni, de az idő múlásával, ahogy nőnek, egyre inkább megértik a szüleik munkájának jelentőségét.

Bár e küldetés bizonyára áldozatokkal jár és az orvosok családjai, gyermekei számára is kihívást jelenthet egy ünnepnapi szolgálattétel, a helyzet talán segíthet is az empátia kialakításában a gyermekeknél. A szüleik elmagyarázhatják nekik, hogy a mások egészségéért való munka fontos és nemes dolog. Megtapasztalhatják szüleik elkötelezettségét: szembesülve azzal, hogy az orvosi mivolt nem csupán egy munka, hanem hivatás, amely az emberek egészségét szolgálja, minden körülmények között.

Természetesen más foglalkozást űzőknél is előfordulhat, hogy munkával telnek az ünnepek, ilyenkor vannak családok, ahol egy-egy későbbi nap gyűlnek össze, pótolva a karácsony vagy a szilveszter során elmaradt közös együttlétet, így némileg áthidalva a foglalkozással járó elfoglaltságokat.