Ebben a korban az ész a fontos, nem a baj!

Mészáros B. Endre

Időskorban a legfontosabb dolog, hogy a testünket és a szellemünket folyamatosan megmozgassuk. Hogy ki miként sportol, az fizikai állóképessége és igényei szerint történik, ám az ízületek mindig kikövetelik a maguk jussát, fájnak, csikorognak, ha lazít a gazdájuk. A szellem karbantartása, fejlesztése pedig talán ennél is fontosabb, mert a korábbi esztendőkhöz képest nyugdíjasként az ember a munkahelynél sokkal ingerszegényebb környezetbe kerül. 

Robin Williams, a színész mondta egykor: „Az élet unalmas, ha nem változunk.” Ez az egyik alapelv a nyugdíjas kor szellemi útkeresésében is. Persze jók a baráti beszélgetések, a memória, a logika szemszögéből építők a bridzs, tarokk, römi, kanaszta, ultipartik is, ám ezek nem zökkentik ki az embert a megszokott világából. Az már valami, hogy egyik ismerősöm nekikezdett a neten németet tanulni, egy másik pedig hetven fölött eljár az egyetem földrajzóráira, mondván, ha már utazni nem tud változó egészsége miatt, legalább eképpen turistáskodik a nagyvilágban. 

Apropó iskolapad. Az Aktív Időskorért Alapítvány kereken tíz éve működteti a Pécsi Tudományegyetemen a Pécsi Szenior Akadémiát. Félévenként hét előadást szerveznek olyan területeken, mint szociológia, helytörténet, egészségügy, természettudományok, pszichológia, művészetek, pedagógia, pénzügy és érdekvédelem. A kétheti rendszerességgel tartott előadásokat pedig  tanfolyamok, klubszerű foglalkozások egészítik ki (nyelvtanfolyam, informatikai képzés, biblioterápiás csoport, kirándulócsoport, bridzsklub). Szóval töltsük a pihenőidőnket csapatban, sok mozgással és lehetőleg minél szellemesebben!