Hosszú január: a decemberi adakozásdömping az év elején alábbhagy

Tóth Viktória

Decemberben, a szeretet ünnepét várva általában még azoknak az embereknek is meglágyul a szívük, akik az év más részében nem, vagy csak nagyon ritkán adakoznak. Számos módon tudjuk ilyenkor a rászorulókat segíteni, a legtöbb gyűjtés is ilyenkor zajlik. Népszerű a cipősdoboz-akció, s a vármegyében tevékenykedő karitatív szervezeteken keresztül pénzzel, élelmiszerrel, ruhával tudjuk támogatni a szerény körülmények között élő embertársainkat. S ennek, az év legadakozóbb időszakának is köszönhetően az év utolsó hónapjában még a nagyon nehéz helyzetben lévő családok is méltón ünnepelhetik meg a karácsonyt. Ám ez azzal jár, hogy sokan minden pénzüket elköltik decemberben, pedig az év többi hónapjában is van szükségállapot. 

Mint arra a közelmúltban a Mosolymanó Egyesület elnöke is felhívta a figyelmet, a január nagyon hosszú tud lenni. Miután decemberben a szokásosnál korábban érkeznek meg a családtámogatási ellátások a jogosultak részére, legközelebb csak február elsején várható a következő utalás. Ezzel pedig sokan nehéz helyzetbe kerülnek. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy a téli, hideg időszakban idénymunka sem nagyon van, mely sokaknak a megélhetést jelenti. 

Az egyesületek, szervezetek tapasztalataik alapján ezt tudják jól, és előre készülnek. Így ha tehetik, a decemberben beérkezett sok adományból tartalékolnak, hogy az év első hónapjaiban is legyen mivel segíteniük a nélkülözőket. Mi pedig, ha van rá lehetőségünk, támogassuk a munkájukat januárban is.