Fontos, hogy az idősek is tudatosan használják az internetet

Tóth Viktória

Az elmúlt időszakban én is kaptam több olyan SMS-t mely arról szólt, hogy érkezett egy csomag, ám sajnos nem tudják kézbesíteni a címemre. Kattintsak rá az üzenetben található linkre és adjam meg az adataimat. Ezt természetesen nem tettem meg. Már csak az SMS megfogalmazásából is lehetett sejteni, hogy csalók állnak a háttérben. Ám ezt valószínűleg rajtam kívül még sokszáz embernek elküldték. S mi van ha valaki nem olvassa végig rendesen az üzenetet vagy csak megörül, hogy kap valamit és rákattint a linkre? A csalók pedig már meg is szerezték az adataikat, rosszabb esetben a bankkártyájukon lévő pénzösszeget. Ha 50-ből 1 ilyen csalás bejön, a kiberbűnözőknek már az is haszon.

Egy ismerősöm édesanyja hallani sem akart az okostelefonról, ám mára már tabletje is van. Aktívan posztolja az általa fontosnak tartott cikkeket, kedveli az ismerősök képeit, bejegyzéseit. Az egyik népszerű kínai webáruházból is gyakran rendel (eddig szerencsére nem verték át). Őt a család előzetesen felkészítette a neten várható veszélyekre, arra, hogy kerülje el a a csalókat.

Szerencsére egyre több az olyan kampány, melyben az internetes csalások ellen lépnek fel. S ezáltal tudatosabb internetfelhasználásra tanítják az idősebb generáció tagjait is. A legfontosabb, hogyha minden elővigyázatosság ellenére valaki mégis áldozattá válik egy kibertámadás során, tegyen feljelentést a rendőrségen, esetleg keresse fel a Pécsi Áldozatsegítő Központ szakembereit.