Nyílik a tulipán, virágba borultak az orgonabokrok is

Tóth Viktória

Tizenegy éve, 2013 márciusában volt az a hóvihar, melyre nagy valószínűséggel mind emlékszünk. A hófúvás hatalmas káoszt okozott a közlekedésben, sok ember megfeszített munkájára volt szükség, hogy megoldják a keletkező problémákat. Aztán itt vagyunk egy évtizeddel később. A gyümölcsfák többsége már virágzik (és sajnos sok el is fagyott néhány hete), a tulipán lassan elnyílik, repcét, pipacsot is láttunk már. Ám számomra a legmegdöbbentőbb az orgona, mely általában anyák napja környékén bont szirmot. Most, március végén már a húsvéti asztal dísze volt a gyönyörű lila virág. Lassan el kell gondolkodni, hogy a gyümölcsösökben a barack, szilva, alma helyett inkább citromot, mangót, avokádót termesszünk. Ez persze egy kicsit túlzás, de néhány év múlva valóság is lehet.

A most születő gyermekek már nem is igazán fogják tudni milyen az igazi tavasz. Az enyhe tél után szinte már be is robban a nyár márciusban. A globális felmelegedés negatív hatásait már valóban a bőrünkön érezzük. A szakértők szerint 2100-ra akár 1,4 – 5,8 fokkal emelkedhet a hőmérséklet a Földön. Jó tudni, hogy már a 2 fokos felmelegedés is nagyon megterheli a bolygó élővilágát. S természetesen nem csak a növényekre, állatokra lesz ez rossz hatással, hanem ránk, emberekre is.

Még talán van esélyünk tenni valamit. Mert valóban jó érzés már áprilisban pólóban és rövid nadrágban járni, de a gyermekeink, unokáink, dédunokáink valószínűleg nem fogják élvezni a márciusi 30 fokot.