A program célja a súlyos betegségek megelőzése

Tóth Viktória

A magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség olyan kórképek, melyek nagy valószínűséggel mindegyikünk családjában, ismerősi körében jelen vannak. Számomra a legmegdöbbentőbb, hogy már a korosztályom, a 20-as, 30-as éveikben járók körében is egyre gyakrabban előfordulnak. A patikákban súlyos tízezreket költünk el különböző gyógyszerekre, gyógyhatású készítményekre.

A csütörtöki szűrési kampány helyszínén dr. Stréda Zoltán belgyógyász, kardiológus szakorvos is felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása rendkívül magas. Káros szenvedélyeink közül kiemelkedik a dohányzás, ma Magyarországon a lakosság 40 százaléka dohányzik. A daganatok kialakulásában nem csak ez, hanem többek között a cukorbetegség is rizikófaktornak számít.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy gyógyszeres kezeléssel, életmódváltással egészen jól szinten lehet tartani számos betegséget. Ám a cél mégsem ez lenne, hanem a megelőzés. Érdemes kihasználni a szűrővizsgálatok adta lehetőségeket, valamint látogasson el mindenki a háziorvosához legalább évente. Vegyen részt laborvizsgálatokon, menj el kardiológiára és bőrgyógyászati ellenőrzésekre, a férfiak prosztatavizsgálatra, a hölgyek esetében pedig az emlők és méhnyak vizsgálata kiemelt jelentőségű. A vizsgálattal járó minimális kellemetlenséget hamar elfelejtjük, főleg akkor ha észben tartjuk, hogy rengeteg probléma megelőzhető lenne már évente egy rutinellenőrzéssel is.