Már nemcsak emlegetik a problémákat, hanem meg is oldják őket

Bóka Máté Ciprián

Az Ormánság néhány évtizede csak az egyik arcát mutatta a világnak – már ha a világ, az ország, a régió, vagy a vármegye egyáltalán látta ezt. Ez volt a szegénység, az elzártság és a kilátástalanság arca. 

A kommunizmusban határvidékként gyakorlatilag el volt szigetelve, de azt megelőzően már történelmi hagyományai voltak annak az egykézésnek, a hagyományos, a vízre alapuló mezőgazdaság eltűnt, a trianoni döntés után a több száz éves kulturális, kereskedelmi közlekedési kapcsolatokat felszámolták. 

De már alakul egy új arc is. 

A térséggel érdemben akkor kezdtek el foglalkozni, amikor az Ős-Dráva programot elindították az elmúlt évtizedben. Ezzel párhuzamosan elindult egy olyan közbeszéd is, amely nemcsak a létező problémákat emlegeti, hanem végre a megoldások felől közelít az elszegényedett Ormánság felé. 

Ennek is köszönhetően hajtottak végre fejlesztéseket a térségben, és éppen itt jelentette be Orbán Viktor a Magyar Falu Program elindítását is, amely a vidék gyakorlati gondjaira igyekszik érdemi választ adni. 

A Bőköz Fesztivállal pedig az ország kulturális térképére is felkerült az Ormánság, s most pedig a turizmust is szolgáló bicikliutakkal újabb irányt, lehetőséget nyitottak meg. S ahogy a közelmúlt híreiből tudható, az óriási, előkészítés előtt álló nyugat-baranyai ipari park is szolgálni fogja az Ormánságban élőket.