Online is igényelhető.

2018.08.17. 10:30

Három hét múlva lehet igényelni az új horgászkártyát

Három hét múlva már igényelhető a Magyar Horgászkártya – több egyesületi vezető attól tart, hogy nem lesz zökkenőmentes majd az ügyintézés.

Wald Kata

Megszűnik a horgászigazolvány a jövő évtől, helyét a Magyar Horgászkártya váltja fel – mint arról korábban beszámoltunk, a plasztikkártya 2200 forintba kerül majd, és öt évig érvényes.

A lapunkat felkereső horgászok eddig is kifogásolták az árát, illetve azt, hogy az igényléséhez adószámukat is meg kell adniuk, több baranyai egyesületi vezető most azt is nehezményezi, hogy az újításról nem kapnak megfelelő tájékoztatást.

A Magyar Horgászkártya online már szeptember 1-jétől igényelhető, viszont az egyesületek arra számítanak, hogy az idősebb korosztályhoz tartozó, kisebb falvakban élő pecások segítség nélkül nem tudják majd az online felületet se elérni, se kezelni.

– Kérdés, hogy ki vállalja majd fel a feladatot. A legtöbb egyesület önkéntes alapon működik, nem várható el senkitől, hogy az eddigi teendők mellett még a regisztrációt is intézzék. Ráadásul a baranyai egyesületek közül nincs is mindegyiknek irodája, nem is tudnának hol segíteni – vetik fel a problémát.

Nincs már sok idő, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzák: a Magyar Horgászkártya 2019. január 1-jétől váltja ki a jelenlegi papír alapú horgászigazolványt, és lesz a horgászat gyakorlásának, egyben az egyesületi tagság létesítésének, megújításának, az állami horgászjegy kiváltásának az általános és előzetes feltétele. Ösztönözve az előteljesítést, és elkerülendő a rendszer év eleji túlterheltségét három hét múlva, szeptember 1-jétől már igényelhető a kártya – a december 5-ig regisztrálók és a díjbefizetők között 15 millió forint értékben összesen 100 ajándékkal nyereménysorsolást biztosít a Magyar Országos Horgász Szövetség.

A tervek szerint a horgászkártya mögötti nyilvántartás segítségével fokozatosan az összes eddigi további papír alapú horgászokmány és dokumentum is kiválthatóvá válik – a tervek szerint a legtovább a papírlapú fogási napló maradhat fenn.

Egyszerűbbé válik az adminisztráció

A Magyar Horgászkártya egy elektronikus vagy személyes regisztrációhoz kötött, QR-kód alapú, személyi azonosító és kulcskártya funkciójú, személyi igazolvány méretű plasztikkártya, amely az elektronikus regisztrációt is biztosító komplex informatikai rendszer, az Egységes Horgász- és Horgász Szervezeti Informatikai Szolgáltató és Támogató Program (HORINFO) további funkcióival a horgászok általános személyi és szervezeti azonosításában ad segítséget. A kártyán birtokosa neve és elsődleges személyi azonosítói, egyéni azonosító szám és az azt leképező QR-kód szerepelnek.

A horgászszervezetek számára a bevezetéssel járó munka után a kártya jelentős adminisztrációs könnyítést és egyben a jogszabályi kötelezettségek teljesítésének támogatását is jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!