felújítás

2021.05.15. 09:02

Hogyan fessünk falat? Praktikus tippek, ha magunk vágnánk bele

Falak előkészítve, jöhet a festés! Amilyen egyszerűen hangzik, annyira el is lehet rontani ennél a pontnál a végeredményt. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egyre többen vágnak neki saját maguk a munkának. Az újabb festékeket kifejezetten ehhez a trendhez igazodva fejlesztették ki a gyártók: könnyű velük bánni, szépen terülnek, egy vagy két rétegben is tökéletesen fednek, és gyorsan száradnak – írja a Lakáskultúra.

Első lépés: pakolás és fóliázás

Természetesen az első lépés a szoba kipakolása, illetve a benne maradó bútorok védelmének megoldása. A padlóra tegyünk vastag papírt vagy takarófóliát, amit nem szakít fel a létra lába.

A mozdítható bútorokat húzzuk középre, és borítsuk be takarófóliával.

A nyílászárókat, a burkolatok szélét és a helyükön maradó bútorokat maszkolószalaggal ragasszuk körbe, egy fóliát is erősítsünk oda, hogy a későbbekben minél kevesebbet kelljen bajlódni a festékcseppekkel. Ezután pattintsuk le a konnektorok és kapcsolók kereteit, a belső szerelvényeket pedig papírszalaggal ragasszuk le.

Második lépés: a felület javítása

Portalanítsuk a falakat, majd javítsuk ki a lyukakat, repedéseket glettel vagy gipsszel. Ha tapéta volt a falon, azt is távolítsuk el, a ragasztóréteggel együtt. Másnap a javításokat, simítótapaszolásokat csiszoljuk le, és indulhat a munka.

Jöhet a festés!

A mennyezet festésével célszerű kezdeni, aztán következnek a falak. A leggyakrabban használt diszperziós festékek esetében 3-4 óra elteltével már festhetjük az új réteget, de van olyan festék is, amely 1 óra alatt megszárad.

Milyen eszközöket szerezzünk be?

Takarás: fólia, vastag papír, ragasztható papírszalag (maszkolószalag)

Előkészítés, javítás: acélpengéjű festékkaparó, rugalmas és merev festőspatula, glettvas, glett, különböző finomságú dörzspapírok

Festés: ecsetek (sarkok, élek festéséhez), festőhenger (teleszkópos nyéllel a mennyezethez), festéklehúzó rács, festék.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!