Gazdaság

2009.12.01. 19:57

Szorosabb présben a környezetterhelők

A statisztika szerint az elmúlt években látványosan csökkent a megyében a környezetterhelés, és az ennek kapcsán kiszabott bírságok mértéke, illetve gyakorisága is.

Kaszás Endre

– Valóban egyre kevesebb a szennyező anyagok kibocsátása miatt kiszabott bírság, egyszerűen azért, mert az új jogi szabályozás arra irányul, hogy a környezetterhelés minél kisebb legyen a térségben – mondta a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség hagyományos évértékelőjén Jeszták Lajos igazgató. – A teljes sikert az jelentené, ha utóbbi a nullához közelítene.

A hatóság következetes fellépése mellett éppen a jogi háttér járult hozzá hatékonyan ahhoz, hogy a korábbi nagy környezetterhelő cégek technológiát váltsanak, új fejlesztéseik lehetővé tegyék a határértékek betartását.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A levegő- és zajterhelés egyik legjelentősebb forrása viszont továbbra is a közlekedés
[/caption]

Jó példa a folyamat érzékeltetésére, hogy a 2004-ben még több mint 56 milliós bírságot fizető pécsi erőmű, vagy az elmúlt években ugyancsak a TOP-fizetők között szereplő beremendi Duna–Dráva Cement Kft. ma már nincs a bírságoltak között. Mint ismeretes, az erőmű 2004-ben tüzelőanyagot váltott, a cementmű pedig idén avatta fel a világszínvonalon felépített új technológiai sorát.

Mint az igazgató beszámolt róla, a megyében évről évre csökken a veszélyes hulladék kibocsátása. Ennek elsődleges oka, hogy időközben befejeződtek a legnagyobb kármentesítő beavatkozások, és a hagyományosan nagy kibocsátók – Bóly Zrt., Kronospan-MOFA, Hauni Hungária Kft. – ezen a téren is modernizálták technológiáikat.

Érdekes jelenség ugyanakkor, hogy az elmúlt egy évben jelentősen emelkedett a megyében keletkező nem veszélyes hulladék mennyisége. A jogkövető magatartás erősödése mellett – vagyis hogy a lerakókba kerül a hulladék – a jelenség mögött olyan nagy, bontással járó fejlesztések állnak, mint az EKF-beruházások, illetőleg több nagy cég korszerűsítési programja.

A települési hulladék kezelésében a bezárt tárolók rekultivációja ad kiemelt feladatot: a korábban működő tizenegyből csak három, a kökényi, a szigetvári és a görcsönyi felelt meg a szigorú uniós védelmi előírásoknak. A levegő- és zajterhelés egyik legjelentősebb forrása ma is a közlekedés. Az ilyen jellegű problémákat a gyarapodó számú elkerülőutak enyhítik, az ipari üzemek kibocsátását pedig valamelyest a válság csökkentette.

Kicsik a TOP 5-ben

A folyamatok javulását jól mutatja, hogy míg 2004-ben a legmagasabb bírsággal sújtott öt baranyai telephely összességében több mint 89 millió forintot fizetett, a 2008-as adatok szerint a TOP 5-nek már tízmillió forint alatti bírságot kellett teljesítenie. Ugyancsak kedvező képet fest, hogy négy-öt évvel ezelőtt még a megye gazdaságát meghatározó nagy cégek voltak a top-szennyezők között, ma pedig jellemzően csak kisebb társaságok kerültek a listára. Az első helyen álló pécsi Délkomp komposztálóüzemében tapasztaltak szabálytalanságot, a fémhulladék felvásárlásával foglalkozó második Gold-Rox pécsi telephelyén veszélyes hulladékra bukkantak, a harmadik Gemenc Zrt. pedig a kölkedi tájvédelmi körzeti szabálytalan fakitermelés miatt került a dobogóra. A pécsváradi GALANT levegővédelmi bírságot kapott, a siklósi Vasudvart pedig engedély nélküli hulladékkezelés miatt büntették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!