Gazdaság

2013.11.13. 16:41

Vásártéren terjeszkedne a Hauni

A Hauni tovább bővítené pécsi gyárát - írja közleményében a Polgármesteri Kabinet.

Polgármesteri Kabinet, MTI

A Hauni dohányipari gépgyártó ezirányú törekvése, hogy a jelenlegi 1200 munkahely mellé a jövőben további 200-250 munkahelyet hozna létre. Amennyiben csütörtökön a pécsi közgyűlés is támogatja, hogy a dohányipari gépgyártó vállalat megvásárolja a telephelyével szomszédos vásártér 30%-át.

Több lépcsős fejlesztésről és gyárbővítésről van szó. Először mintegy 33 ezer négyzetméteren alakít ki új egységet a Hauni és további 20 ezer négyzetméterre kért, illetve kapna elővásárlási jogot.

Az első lépésben megvásárolni kívánt 33 ezer négyzetméteres területért 360 millió forintot fizet a cég, melynek egy jelentős részét a vásártér fejlesztésére fordítaná a város.

„A Hauni bővülése ugyanis annyiban érinti a vásárteret, hogy lehetőségünk nyílik az árusító terület átszervezésére, modernizálására úgy, hogy a kereskedők jogai és lehetőségei nem sérülnek, sőt előnyösebb környezetben folytathatják az árusítást, a pécsiek pedig kényelmesebben vásárolhatnak majd, mint eddig” - zárta közleményét a Polgármesteri Kabinet.

A német Hauni AG magyarországi leányvállalataként működő Hauni Hungaria 1994-ben, a Sopianae Gépgyár csarnokainak és gépeinek megvásárlásával kezdte meg a termelést Pécsett. Az elmúlt két évtized alatt a kft. gyártócsarnokainak összterülete 10 ezer négyzetméterről 45 ezerre, dolgozóinak száma 210-ről több mint ezerre nőtt.

A cég idén szeptemberre másfél milliárd forintból építtette fel új, 4200 négyzetméteres üzemcsarnokát, novemberben pedig 160 millió forintból saját tanműhelyt létesített, hogy tanulói elmélyíthessék az iskolában szerzett tudásukat, és elsajátíthassák az alacsony darabszámban készülő speciális, minőségi alkatrészek készítéséhez szükséges magas szintű gyakorlati ismereteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!