Gazdaság

2009.09.14. 11:34

Lebegtetett százmilliók

Első körben hétszázmillió forintra pályázhattak cégek ormánsági gazdaságfejlesztésre. Ennek a pénznek a nagy részéről már megszületett a helyi állásfoglalás, ami többek szerint számos pontján vitatható.

Balogh Zoltán

Hétszázmillió forint értékű gazdaságfejlesztési pályázatról tárgyalt augusztus 31-én a Sellyei Többcélú Kistérségi Társulás Fejlesztési Bizottsága, de a leghátrányosabb helyzetű kistérségeknek kiírt központi alapból további hétszázmilliót célozhatnak majd meg. Az eredetileg huszonegy fős bizottságban önkormányzatok, civil szervezetek képviselői, illetve vállalkozók kapnak helyet.

Ezen az ülésen a sellyei polgármester, Nagy Attila, a kistérségi társulás, egyben a bizottság elnöke – több tag egybehangzó elmondása szerint – két olyan pályázatot is favorizált, amelyek beadóját a jelenlévők többsége egyáltalán nem ismerte. Ám a hangoztatott célok – főleg a munkahelyteremtés – meggyőzőnek tűntek, így a pályázatokat helyben befogadták, és továbbításra alkalmasnak minősítették. A pénzek tényleges odaítéléséről decemberben dönt majd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Mint megtudtuk, a támogatásra javasoltak közül az első helyen befutott kft.-t tavaly novemberben, 500 ezer forint törzstőkével alapították, ők 288 millió forinttal jutottak át a kistérségi bizottsági szűrőn. Mindezek ismeretében kérdéses, hogy miképpen mutatják fel az LHH-programban kötelező 50 százalékos önerőt. Az is figyelemre méltó, hogy ennek a cégnek az adószámát 2009. július 7-én felfüggesztette az APEH. Ez a joggyakorlat az adóelvonás, az áfa-visszaigénylés, az adó-visszaigénylés és -térítés területét érinti, és akkor alkalmazzák, ha a céget nem érik el. Az APEH első körben ilyenkor fiktív működést feltételez.

A második helyen favorizált 258,4 millióra aspirálhat. J. T., a budapesti vállalkozás többségi szavazati joggal rendelkező képviselője lapunknak azt mondta: eddig 100 millió forintot fektettek be az Ormánságban, megvettek 4,5 hektárt a Sellyei Ipari Parkban. Már 18 embert alkalmaznak, és készülnek egy olyan beruházás tervei, amelynek révén további legalább 30 embert tudnak foglalkoztatni, és a pályázati pénzen felül 300 milliót fektetnek be a térségben.

A területet valóban megvette egy cég, tájékoztatott a sellyei képviselő-testület egyik tagja, hektáronként 1,2 millióért, a föld rendben is van, mert lekaszálták. A vállalkozás, közlése szerint egy távközlési cég megbízásából kábelfektetéssel foglalkozik az Ormánságban.

Az elnök azt mondja, rajtuk semmi nem múlik

Nagy Attila sellyei polgármester azt mondja: rajtuk semmi nem múlik. Ugyanis a pályázónak mindössze kétoldalas adatlapot kellett kitöltenie az összeg, az igény, a cél megjelölésével. A döntést a pénzekről az NFÜ hozza meg, ezé a szervezeté a felelősség, helyben nem kötelesek vizsgálni, hogy kik is a jelentkezők. Ahogy a polgármester szavaiból kivettük, előzetesen ő sem tájékozódott, mint megtette azt például a sellyei strand megvásárlása körüli tavaszi, botrányba fulladt ügylet kapcsán. A helyi szűrőn 258,4 millióval átjutott cég többségi tulajdonosát 1999-ben csalásért jogerősen elítélte a bíróság, és a 2004-es közlések szerint abban az évben lopás, csalás és súlyos testi sértés miatt egy időben három bírósági eljárás is folyt ellene. Szeptember 16-án rendkívüli fejlesztési bizottsági ülés lesz Sellyén, ahol egyebek között a pályázat első köréből megmaradt 91 millió felosztásáról lesz szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!