Gazdaság

2010.11.16. 17:09

Telekadót vezetnének be jövőre Pécsett

Telekadót vezetne be januártól Pécs önkormányzata. A tervezetet a szakma támadja, mondván: nem értékalapú, s a piac így is a padlón hever.

Babos Attila

Négyzetméterenként 280 forint. Ennyi lesz Pécs új helyi adónemének, a telekadónak az egységára, ha csütörtökön a közgyűlés rábólint a tervezetre. Márpedig az előterjesztő és az előadó is Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Így várhatóan a meglehetős többségben lévő városvezető koalíció megszavazza a tervezetet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A tervezet szerint egységes lesz a telekadó, függetlenül attól, a Mecseken vagy Vasason van-e az ingatlan (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Ám a tervezet azt jelenti, hogy jövőre két részletben, csakúgy mint más helyi adók esetében – márciusban és szeptemberben – mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik beépítetlen építési telekkel rendelkeznek Pécsett. Ideértve Somogyot, Hirdet, Vasast is. Utóbbiakat amiatt fontos kiemelni, mert a tervezet nem tesz különbséget értékalapon az ingatlanok között. Azaz egy ezer négyzetméteres beépítetlen telek után évente 280 ezer forintot kell a város kasszájába becsengetniük 2011-től a tulajdonosoknak, függetlenül attól, hogy a Mecseken avagy mondjuk Vasason fekszik az a bizonyos ezer négyzetméteres földdarab. Az előterjesztés szerint a telekadó bevezetésének célja ösztönözni, megmozdítani a piacot, és elérni, hogy kevesebb legyen Pécsett a foghíjtelek.

Kerestük tegnap a város vezetését is az ügyben, akik Szécsi Zsolthoz, Pécs főépítészéhez irányítottak. Ő azt nyilatkozta, hogy a városvezetéssel egyetértésben úgy gondolja, határozottabb fellépésre van szükség a telekspekulánsokkal szemben, nem úgy, mint az elmúlt években. A telekadó bevezetésének célja ezért kettős. Egyrészt szeretnék visszaszorítani a telekspekulációkat Pécsett, másrészt ösztönözni szeretnék azokat, akik évek óta üresen álló építési területeket birtokolnak anélkül, hogy bármilyen konkrét munkát, építkezést elkezdtek volna.

Spekulánsok ellen

Szécsi Zsolt főépítész szerint a telekadó többségében nem érinti a pécsieket, viszont az építési telkekkel manipuláló vagy azokat „befektetési szándékkal” vásároló cégeket, magánszemélyeket igen. Úgy gondolják, Pécs érdeke, hogy egységes, rendezett városkép alakuljon ki, amelyet nem „törnek meg” üresen álló, romos építési területek, gödrök, foghíjtelkek. A polgármester által aláírt előterjesztésben az is szerepel, hogy a telekadó bevezetése egyenlőbb közteherviselést tesz lehetővé, és többletbevételhez juttatja Pécset.

A szakma nem örül

– Nem ördögtől való a telekadó bevezetése, de jelen formájában átgondolatlan – fogalmazott dr. Horváth Csaba igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő. Mert nem értékalapú módon gondolkozik, így egységesen, a telek nagysága után kell fizetni, függetlenül attól, hogy a telek hol van, mennyit ér. Azokat sújtanák, akik néhány millió forintot telekbe (és mondjuk nem részvénybe) fektettek a város kevésbé frekventált részein, illetve akik szerettek volna, de mégsem tudnak építkezni. A telekadó egyértelműen le fogja nyomni az árakat, pedig a tervezett bevezetés időpontja a lehető legroszszabb: az ingatlanpiaci válság mélypontja 2011-ben várható.

A korrekt adóztatás alapvető feltétele lenne a korrekt ingatlan-nyilvántartás. Egy olyan ingatlanregiszter (vagyonleltár) megléte, amelynek adatai alapján forgalmiérték-arányosan lehetne az adót kiszabni.

Félmilliárd jöhet be

A telekadóval szeretnék megszüntetni a „tájsebeket” Pécsett, amelyek rontják a városképet. Épp ezért szándékosan magas, négyzetméterenkénti 280 forintos adómérték bevezetését tartalmazza a javaslat, mondja Pécs főépítésze. Szécsi Zsolt közölte: jelenleg is tartanak a pontos felmérések, a telekadóból éves szinten 400-500 millió forint folyhat be Pécs kasszájába. Ebből finanszíroznák a további városszépítő, például a sikeres homlokzatfelújítási programot. Építményadóból milliárdos tétel folyik be.

Nem mindenki fizet

Nem mindenkinek kell fizetnie telekadót azok közül, akiknek beépítetlen telkük van Pécs közigazgatási határain belül. A város csak az építési teleknek minősülő beépítetlen ingatlanok után veti ki a négyzetméterenkénti 280 forintos adót. Akiknek tehát beépítetlen telkük nem minősül építési teleknek (nincs közvetlen útkapcsolatuk vagy a rendezési terv szerint nem beépíthető), nem kell fizetniük, ám bejelentési kötelezettség őket is terheli – közölte Minksz Zsolt, az adóügyi osztály osztályvezető-helyettese.

Babos Attila A tervezet szerint egységes lesz a telekadó, függetlenül attól, a Mecseken vagy Vasason van-e az ingatlan (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!