Egyet mondok, akkor Fesztivál

2023.08.02. 14:12

A megújult Folkudvarral színesíti az EgyFesztet a Hagyományok Háza

Harmadik alkalommal rendezik meg Gyergyószentmiklóson az összművészeti fesztivált. Az augusztus 3–6. között zajló EgyFeszten a Hagyományok Háza a megújult Folkudvarral vesz részt. A gazdag programkínálatból Antal Csanád, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány csíkszeredai területi irodájának kulturális szervezője ad ízelítőt.

MW

A Folkudvart idén a Szilágyi vendéglőben kell keresni

Forrás: Hagyományok Háza / EgyFeszt

A Hagyományok Háza idén is aktív résztvevője lesz az EgyFesztnek, az intézmény a megújult Folkudvarral képviselteti magát. Az összművészeti fesztivál kulturális programjai zömének Gyergyószentmiklós ad otthont, a turisztikai programokat pedig a környező településeken tartják. 

A harmadik alkalommal megszervezett fesztiválon tizenkét udvarral várják a vendégeket, a Folkudvarnak a Szilágyi vendéglő ad otthont.

Az aktuális programsorozat tömörebb, de egyben tarkább; a magunk részéről híven folytatjuk a bevált szervező-hagyományainkat

– ismertette Antal Csanád, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány csíkszeredai területi irodájának szervezője. Hozzátette, hogy a holnap, azaz csütörtöktől vasárnapig tartó fesztiválon közel harminc programból válogathatnak a részvevők.  

Minden nap tartogat igazi meglepetéseket. A gyerekeknek szóló előadások, foglalkozások, táncházak nyitják a napot, s olyan neves fellépőket üdvözölhetünk, mint a Kaláka Együttes és a sepsiszentgyörgyi Folker Együttes

 – sorolta Antal, aki külön felhívta a figyelmet a néprajzi előadásokra, amelyeken a gyergyói adatközlők osztják meg tudásukat és mutatják be páratlan táncukat az érdeklődőknek. 

Az esti koncertek sem maradnak el. Első nap igazi örömzenében lehet része a közönségnek: a Karmazsin Népi Együttes a Bagossy Brothers Company tagjaival lép színpadra. Pénteken a figyelem a Góbé Zenekar, szombaton Szalonna és Bandája muzsikál, vasárnap pedig Tcha Limberger, a vak belga szintó cigány hegedűs lép fel. 

A művész külön figyelmet érdemel, mivel számos nép, mint például a török, a görög, a román, a belga zene kiváló előadója. A magyar népzenével több éve foglalkozik, így a kalotaszegi hagyománynak is kiváló ismerője, de a magyar nóták sem állnak tőle távol. Érdeklődését látva, azt tanácsolták neki, hogy akkor fogja igazán megérteni a magyar népzenét, ha a nyelvet is elsajátítja. Nem habozott, megtanulta nyelvünket. Ezúttal a Tokos Zenekarral lép a közönség elé 

– árulta el Antal Csanád, aki szerint minden bizonnyal népszerű lesz a táncházas kvízvetélkedő is, amelyen a FolkAktív FolkActivity csapat-résztvevői méri össze tudásukat. 

A harmadik EgyFeszt részletes programja a fesztivál honlapján érhető el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában