Kedvencek a lakásban

2022.01.06. 14:00

A folytonos ugatást csírájában kell elfojtani

Amíg az ember nincs otthon nap mint nap a négy fal közé bezárva, fel sem tűnik neki, hogy a szomszédok mennyire hangosak tudnak lenni egy panelházban, vagy éppen, hogy hány kutya is ugat egyszerre az emeletes házak falai között.

Czine Vanessza

Ha otthon vagyunk, olyan kedvencünk, mint az angyal.

Fotó: L.P.

Amíg az ember nincs otthon nap mint nap a négy fal közé bezárva, fel sem tűnik neki, hogy a szomszédok mennyire hangosak tudnak lenni egy panelházban, vagy éppen, hogy hány kutya is ugat egyszerre az emeletes házak falai között.

 

– Amikor otthon vagyunk, olyanok, akár az angyalok – mesélte lapuknak Eszter, aki párjával és két nagytestű kutyával él egy fedél alatt. Hozzátette azt is, hogy sokáig megbíztak a háziállataikban, azonban amikor egyszer arra értek haza, hogy a lakás romokban hever, felszereltek pár kamerát, amin keresztül figyelték őket. 

 

Ezeknek a társasházaknak van házirendje, amelynek szabályait maradéktalanul be kell tartania minden lakónak. Ilyen például az is, hogy a társasházban napszaktól függetlenül tartózkodni kell minden, mások nyugalmát zavaró zajos magatartástól és tevékenységtől. Ebbe beletartozik a kiabálás, a hangos zenehallgatás is. Arra azonban nincs lehetőségük, hogy a kutya tartását kifejezetten megtiltsák a lakásban, ugyanakkor a gazdának figyelemmel kell lenni az állattartásra vonatkozó szabályokra. 

 

 

 

A kutyatrénerek szerint a leszoktatáshoz első körben a kiváltó okot kell megtalálni. A folyamatos ugatásnak jellemzően két fő oka van, az egyik az unalom és a túl sok energia felhalmozódása. Ez általában akkor fordul elő, amikor kedvencünk egyedül van otthon, vagy csak minden ok nélkül elkezd hangoskodni, hogy figyelmet kapjon. A másik gyakori ok, amikor a kutya feszült és fél. A figyelemre vágyó kedvenc esetében éppen ezért fontos a fizikális és mentális lefárasztás – sok séta, játék, vagy különböző kutyás sportok kipróbálása. Az engedelmességi feladatok, a különféle vezényszavak megtanítása is hasznos – ezáltal többet gondolkozik, elfoglalttá válik, nem unatkozik az állat. 

 

A folytonos ugatás a magánytól is kialakulhat. Ezért ha a gazdi hazaér, addig érdemes figyelmen kívül hagyni, amíg abba nem hagyja a hangoskodást. Miután befejezte, akkor a jutalma lehet az üdvözlés, simogatás. Fontos meghúzni a határokat a lakáson belül is. Mindig adott időben kapjon enni, legyenek bizonyos helyek a házban, ahová neki nem szabad menni. Ilyen lehet például a fürdőszoba, gyermekszoba vagy akár a kanapé. Rá kell szoktatni, hogy a saját ágyában töltse az éjszakát. Ezek a szabályok rá is jó hatással lesznek, kialakul az életében egy ritmus, nem emészti fel az energiáját az alkalmazkodás és az összevisszaság. 
 

A gazdik előre készülnek a durrogásra 

A szilveszter a kutyák életében egy igen kérdéses nap: van amelyiket megviseli, némelyek viszont gond nélkül átvészelik az éjszakát. Szerencsére idén is bebizonyosodott, hogy felelősen gondolkodnak a gazdik, viszonylag kevés kutya szökött el otthonról a tűzijátéktól való félelmében. Viszont ha a baj megtörtént, érdemes felhívni a közeli állatmenhelyeket, plakátokat csinálni az állat képeivel, és a közösségi média felületein is megosztani a szeretett kedvenc fényképeit a tulajdonos elérhetőségével együtt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában