Temesvári is játszott itt

2022.07.20. 11:32

A Balokány nem csak a fürdőről, a teniszről is szólt (Galéria)

Zs. J.

Pezsgő élet jellemezte korábban a pécsi Balokány-ligetet, ahol budapesti mintára az 1970-es években létrehozzták az Ifiújsági Parkot. Megépült a Pepita, elkészült a tószínpad, ahol számos nagy magyar együttes fellépett, így többek között a Piramis, a Lokomotív GT, a Hobo Blues Band, Bergendy és a Skorpió zenéjükre szórakozhattak a fiatalok.

Nemcsak a zenei programok kedvenc helyszíne volt a Balokány, hanem számos nagyobb rendezvényt tartottak a ligetben, így a városi gyermeknapot, a majálist, az augusztus 20-ai nemzeti ünnepet. 

A sport kedvelői is sokszor kilátogattak a Balokányba, nemcsak a fürdő vonzotta őket, hanem a tenisz is, ugyanis Pécsről elmondható, hogy korábban a magyar teniszélet egyik meghatározó helyszíne volt. A teniszpályákat az 1930–40-es években építették, az évek alatt számos rangos, országos női és férfi versenynek volt a színtere.

A pécsi balokányi teniszpályán láthatták a pécsiek a magyar elitet, Sávolt Attilát, aki az ifjúsági világranglistát vezette az 1990-es évek elején, Temesvári Andreát, aki Navratilovával megnyerte a Roland Garros páros döntőjét. A pécsi tenisz­sport egyik kimagasló egyénisége volt Gulyás István, aki 66-szoros magyar bajnok, 1966-ban a Roland Garros döntőse volt, illetve az egyik külföldi versenyén fair play-díjat kapott, mivel a versenytársa sérülése miatt egy másik időpontban játszotta le a mérkőzést.

A balokányi teniszpálya és a fürdő már a múlté, de képeinkkel idézzük vissza a régi emlékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában