Az iskola megszűnt, de az emlékek megmaradtak

2023.07.02. 17:30

55 éves osztálytalálkozót tartottak a pécsi Balokány-ligetben

A Felsővámház Utcai Általános Iskola 2011-ben megszűnt, azóta a pécsi épület üresen áll. Az iskola 1870-71-es tanévben alakult. Az első világháború alatt kórházként használták az épületet, majd a két világháború között újra iskolaként működött, méghozzá fiúiskolaként.

Zsigmond József

Az iskola körzetébe tartozó lányok az Egyetem utcai leányiskolába jártak. 1954-től fokozatosan visszajöttek a lányok, majd 1960-as évektől vegyes osztályok indultak. Nemrégiben osztálytalálkozót tartottak, a volt iskola növendékei, az 1968-ban végzősök jöttek össze a Balokány-ligetben.

Mint megtudtuk, abban az időszakban új tornaterem létesült az iskolában, és az udvaron új kosárpályát avattak. Az osztályfőnökükről, Olga néniről (Dobó Olga) csupa jót mondtak.

– Megszerette velünk az olvasást, Fekete István regényeit olvastuk. Olgi néni úgy olvasott, hogy a képek megelevenedtek. Olyan volt mintha filmet néztük volna. Az illemre is megtanított minket, például, hogy a fiúk a kabátot felsegítik a lányokra – meséltek a tanárjukról volt diákjai.
Negyedik osztályban az új osztályfőnök érkezett, Vera néni. Fiatal, lelkes tanár volt.

– Osztályként működtünk. Összetartottunk, sokat beszélgettünk. A tanárnőnek utánunk nem volt osztálya, mert úgysem tudtak volna minket überelni – mesélték az összejövetelen.

Mint megtudtuk, az első találkozó megszervezése volt a legnehezebb, mert a lányokat nem lehetett megtalálni, mert férjhez mentek. Volt iskolatársuk besegített, aki a rendőrségen dolgozott. Az osztálynapló alapján sikerült beazonosítani a neveket. Sokan Pécsen vagy Pécs közelében laknak, de ketten külföldre kerültek: Németországba, Ausztriába.

1960-1968-os névsor: Bauer Mátyás, Bérczes Géza, Czéder Zsuzsanna, Csajági Miklós, Dudás Zoltán, Eicher Anna, Fodor József, Goják Gabriella, Hetesi Éva, Horváth István, Jónás Miklós, Jureczky Péter, Kersity Antal, Kiss Teréz, Kisfali Ibolya, Kovács Edit, Lutz Tibor, Madách Anna, Márton Zsuzsa, Medgyesi Edit, Nagy Elemér, Nagy Tibor, Nesz Ágota, Német István, Péter Géza, Ragoncsa Rozália, Ribacz Gyula, Stayer Imre, Száz László, Szendrei Tibor, Váradi Júlia, Veres Ágnes, Vida Jenő és osztályfőnök Pánovics Józsefné (Vera néni). 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában