Közelednek a Zrínyi Napok

2023.08.15. 11:30

Az emlékezés és a művészet is helyt kap a leghősiesebb városban

Szeptember 7–16. között ismét megrendezik a Zrínyi Napokat a várvédő hős emlékére, amelyhez a helyiek és környékbeliek számára a megemlékezés mellett idén is több programmal, történelmi bemutatóval és kulturális előadásokkal készülnek.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

A Zrínyi Napok szeptember 7-én kegyeleti nappal indul a hősökre való emlékezés jegyében, Juranics Lőrinc, Zrínyi Miklós és Horváth Márk tiszteletére, továbbá a Molnár Imre-emléktáblánál is. Idén e napon kerül sor a Napsugár épületének ünnepélyes átadására is a délelőtt folyamán.

Szeptember 8-án, pénteken különleges látványelemekkel telik meg a vár, a belső udvaron ugyanis fényszobrok lesznek megtekinthetők. Koncertet ad a trabzoni Mehter török zenekar, este zenés borterasz várja a látogatókat. A nap a katolikus egyházban Szűz Mária születésnapjával is egybeesik, így a turbéki kegyhelyen ünnepi szentmisét tartanak 17 órától.

Megnyitják a Kaptár Egyesület kézműveseinek jubileumi kiállítását is a Sóház Galériában, valamint Domján Edit életéről mutatnak be színdarabot, majd nyolctól esti tárlatvezetésre kerül sor a várban.

Szeptember 9-én, szombaton kezdődik a kirakodóvásár a Vár utcában. Egészen estig számíthatunk guruló zongora látványshow-ra a belvárosban, 15 órától pedig lufibohóc is érkezik a gyerekekhez. 13 és 19 órakor végvári jelenetek szemtanúi lehetünk a Zrínyi téren, 17 órakor a vár hagyományőrzőinek fegyver- és hatásbemutatója várja a látogatókat, 15 órakor pedig hadijáték során elevenedik meg Szigetvár ostroma a Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület szervezésében.

Fél hattól megemlékezés és koszorúzás lesz a Hősi keresztnél, fél héttől pedig a Tinódi Vegyeskar ad koncertet. Napközben a város és a térség táncosai, fiataljai mutatkoznak be fellépéseik során, este pedig az Anconai szerelmesek, valamint a Rudán Joe Band és Kalapács József, illetve a Veracruz zenekar muzsikál. A belvárosban este fényfestéssel világítják be az épületeket egészen éjfélig. Szombaton tartják a Kövesi István labdarúgó-emléktornát is a sportpályán.

Vasárnap, szeptember 10-én, tíztől fogathajtó versenyre kerül sor a vár nyugati oldalán, 11-től pedig a Zrínyi téren ismét végvári jeleneteket láthatunk. 11-től a Magyar-Török Barátság Parkban koszorúznak, majd a főtéren szokás szerint a hagyományőrző alakulatok tesznek ünnepi jelentést. Háromkor a Vigadó téren koszorúzzák Zrínyi szobrát, négytől pedig ismét felelevenítik a várban Szigetvár ostromát. Délután fellép a Bóbita Bábszínház is, majd óriásbábos felvonulás is várható a belvárosban. Este a Füred Dixieland Band és Falusi Mariann, valamint a Menthol zenekar lép fel, nyolctól pedig tűzijátékkal egybekötött záróünnepségre kerül sor.

Szeptember 16-án a programsorozat kiegészítéseként délelőtt Zrínyi 1566 Emlékfutásra kerül sor a vár körül, majd újabb kiállítás megnyitója lesz a Sóház Galériában a Kishárságyi Romkastély Piknik alkotásaiból válogatva. Este pedig újra látható lesz a Zrínyi 1566 musical a várban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában