Okok és megelőzés

2024.01.20. 14:00

Fontos megismerni a szervezet és a lélek működését is

Napjainkban egyre több ember küzd mozgásszervi problémával. Erről, valamint ennek okairól, megelőzéséről és kezelési lehetőségeiről beszélgettünk Bibó Alpár gyógytornásszal és személyi edzővel.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Már egészen kisgyermekkora óta részét képezi Bibó Alpár életének a sport. Ugyan amikor kiderült, hogy asztmás, egy picit visszavett a lendületből, de mindig kitartott a sport mellett. Húsz éve folyamatosan jár edzőterembe, és ma már személyi edzőként is tevékenykedik, majd ehhez jött a gyógytornász hivatás egy sportsérülés után. Tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen végezte, ahol jelenleg PhD-képzésben is részt vesz. 

– Célom, hogy az edzőtermi edzést és a gyógytornát ötvözzem. Elsősorban olyan betegekkel foglalkozom, akik sérüléssel küzdenek, de szeretnének sportolni, és szeretnének magasabb szintre eljutni, mint hogy csak a hétköznapi funkciókat vagy teendőket tudják elvégezni

 – avatott be minket a gyógytornász. 

A mozgásszervi problémák napjainkban sokkal elterjedtebbek, mint pár évtizeddel ezelőtt, ami a felgyorsult élet velejárója. 

– Sokan irodai munkát végeznek, és még akár órákat is utaznak, ha vidékről járnak be a munkahelyre. Felgyorsult a világ, nagyobbak az elvárások, és ezáltal fárasztóbb a munka. Nincs meg az egyensúly, mert az emberek nem szánnak időt arra, hogy pihenjenek vagy kikapcsolódjanak, legyen ez akár aktív vagy mentális kikapcsolódás

 – mondta Bibó Alpár. – Én valamilyen mozgásformát szoktam ajánlani, mert akkor fizikálisan is foglalkozik magával az ember, és mentálisan is feltöltődik, képes elengedi a hétköznapi problémákat.

Két végletből fakadhatnak mozgásszervi problémák: mozgásszegény életmódból vagy a túlzott aktivitástól. És minden korosztálynak megvan a jellemző betegsége. 

– Már fiatalkorban gyakori a lúdtalp, a gerincferdülés, és a gyerekeket emiatt szokták gyógytornára küldeni. Amikor elkezdünk dolgozni, vagy beülünk az egyetemre, a sok üléstől bizonyos elváltozások alakulhatnak ki például a gerincen, és az idő előrehaladtával, ahogy csökken az aktivitásunk, ezek degeneratív irányba fokozódhatnak, így felnőttkorban is velünk marad 

– informált minket a gyógy­tornász. 

Bibó Alpár az edzőtermi edzést és a gyógytornát ötvözi, így beszélgetésünk során felvetődött, hogy miben más ez, mint egy általános gyógytorna: 

– Szeretek súlyzókkal dolgozni. A rendelő úgy van kialakítva, hogy van egy edzőterem, és van mellette több egyéni kezelő is

 – mesélte a gyógytornász. – Nagyon sok olyan edzőtermi gép van, amit lehet rehabilitációs célokra használni. Természetesen nem az a lényeg, hogy mekkora ellenállással dolgozunk, hanem az, hogy egyáltalán elkezdjük használni a gépet, és megtanuljuk azt a mozdulatot, amit a gép segítsége nélkül nehezen tudunk kivitelezni. 

A gyógytorna elkezdése, és az, hogy milyen folyamat szerint haladjanak, megbeszélés alapján működik. Bibó Alpár szereti megértetni az emberekkel, hogy mi történik a szervezetükkel, és hogy hogyan figyeljenek a jelekre, de mindemellett fontos a lélek figyelembevétele is, amiről így nyilatkozott a gyógytornász: 

– Sokan feladatként tekintenek a gyógyulásra, és nem mélyülnek el abban, hogy ennek milyen okai vannak, és nem értik meg, hogy miért történik ez velük. Így gyógyulni és fejlődni is nehéz. Meg kell ismertetni a vendégekkel a szervezetüket és a lelkük működését is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában