lehetőség

2018.01.12. 20:00

Hasznosítani kell a hazai szénvagyont

A hazai szénvagyon hasznosíthatóságáról tanulmány készül – eredménye Komló számára is új lehetőségeket nyithat.

Wald Kata

Vizsgálják, milyen szerepe lehet a jövőben a szénvagyonnak a magyar gazdaságban – az erre vonatkozó tanulmány június végére készül el, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak a közelmúltban a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal kötött támogatási szerződése értelmében.

Köztudott, hogy Komló és környéke számára a szénbányászat több, mint egy évszázadig volt a megélhetés és a fejlődés forrása. Mint azt Polics József, Komló polgármestere kérdésünkre elmondta, se bányanyitással kapcsolatos tervekről, se a meglévő képzési lehetőségek bővítéséről egyelőre nincs szó. – A jelenleg ismert hazai szénvagyon azonban olyan lehetőség, amit hiba lenne kiaknázatlanul hagyni. A most készülő tanulmány célja annak áttekintése, hogy milyen megoldások lehetségesek ennek gazdaságos és a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő hasznosítására – mondta a polgármester.

– A helyi erők összefogása érdekében alakítottuk meg néhány évvel ezelőtt a Mecseki Bányászati Klasztert, amelynek tagjai jelentős segítséget adnak a mostani program megvalósításához. A tanulmány készítése azt jelzi, hogy országos szinten is meglátták a lehetőséget, és végre ráirányul a figyelem erre a nemzetgazdasági szempontból fontos területre – tette hozzá a polgármester.

Jelenleg egyébként körülbelül 8,6 milliárd tonna szénvagyonnal rendelkezik az ország, az elmúlt kétszáz évben mintegy 1,5 milliárd tonnát bányásztak ki, tehát még több száz évre elegendő lenne ez a forrás.

A vegyiparban alkalmazhatnák

A klímaváltozás miatt változott a szén szerepének megítélése az energiaellátásban, a párizsi egyezmény értelmében 2050-re az energiatermelésnek dekarbonizáltnak kell lennie. Hogy Magyarországon ebben az átmeneti időszakban milyen szerepe lesz a szénnek, illetve felhasználásának milyen további lehetőségei vannak – ezekre a kérdésekre keresi a megoldást a készülő tanulmány. Mivel a szén elsődleges energiaforrásként való hasznosítása visszaszorulóban van, találni kell olyan megoldásokat, amelyek biztosítják a fenntarthatóságot. Szakemberek szerint az egyik ilyen a tisztaszén-technológia lehet, ami alapvetően a szén vegyipari hasznosítását jelenti.

Jelenleg szünetel a vájárképzés

A komlói vájárképzés jövője szempontjából is meghatározók lehetnek a most készülő tanulmány megállapításai. Mint ismeretes, 2014. szeptemberében kezdte meg tanulmányait az első évfolyam, a diákok közül azonban sokan lemorzsolódtak, hárman maradtak végzősök. Ők a komlói kőbányában kaptak munkát. A megszerzett képesítésüket egyébként minden bányában – kő, homok vagy érc – kamatoztatni tudják. Azóta újabb vájárosztály megfelelő számú jelentkező hiányában nem indult: minimum nyolc fő kellett volna egy következő évfolyamhoz. Az érdeklődés annak ellenére csekélynek mutatkozik, hogy a képzéshez komoly ösztöndíj és akár állásajánlat is jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában