szakemberhiány

2018.02.12. 11:30

Továbbra is kevés diák választja a szakképzést

Furcsa kettősség jellemzi a megye munkaerőpiaci helyzetét, míg több térségben a munkanélküliség okoz komoly gondot, addig más területeken a szakemberhiány szab gátat a fejlődésnek.

Hajdu Zsolt

Az elmúlt év eredményeiről számolt be a minap sajtótájékoztatón a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft., a megye harmadik legnagyobb árbevétellel rendelkező cége, amely több mint 1250 dolgozót foglalkoztat, a tavalyi létszámnövekedés meghaladta a húsz százalékot. Az idei évre további bővülést tervez a cégvezetés, legalább száz új dolgozó, fémipari és villamosipari szakember felvételével számolnak. Ehhez pedig elengedhetetlenül fontos, hogy ezeket az igényeket kiszolgálja a szakképzési rendszer.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan elemzi a munkaerőpiaci helyzetet, mint Rabb Szabolcs, titkár elmondta, immár évek óta tapasztalható a szakemberhiány. Az elemzések alapján egyre kevesebb betanított munkásra lesz szükség, mert az általuk végzett feladatokat automatizálják, ugyanakkor felértékelődik a szakképzett munkások, a technikusok és a fejlesztő mérnökök iránti igény.

A tapasztalatok szerint pályaválasztásnál továbbra is bizonytalanok a gyerekek, a gimnáziumokba jelentkeznek a legtöbben. Ugyanakkor problémát jelent az is, hogy az elmúlt 10-15 évben sem sikerült a fiatalok körében kialakítani a munka iránti megbecsülést.

A szakmai utánpótlás kinevelésének lehetősége egyre szűkül a helyi vállalkozások számára. A megfelelő utánpótlás biztosíthatóságának alapvető feltétele, hogy a szakképzésbe a munkaerő-piaci keresletnek megfelelő számú fiatal lépjen be évről évre. A létszám mellett kiemelten fontos lenne, hogy olyan szakmákat válasszanak, amelyek iránt valódi kereslet van a munkaadók körében.

A 2017-es beiskolázási adatokból látható, hogy a gazdaság szempontjából fontos szakmák közül több idén sem indult, mint az erősáramú elektrotechnikus, vagy a bádogos. A számok a fémipari szakmáknál, vagyis a hegesztőnél és a gépi forgácsolónál viszont kedvezőnek mondhatók, ehhez a kamara több éves kitartó pályaválasztási munkája is hozzájárult.

A kamara segíti a fejlesztéseket

A kamara nem csak a szakképzésre korlátozta támogató tevékenységét, hanem már az általános iskolákkal, a gimnáziumokkal, valamint a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve a duális felsőoktatásban is kiveszi részét a jövőbe mutató feladatok megoldásában.

A kamara a pályaorientáció mellett több területen is tett lépéseket, hogy enyhítse a vállalkozások munkaerőgondjait. Egyrészt támogatja az Ipar 4.0 módszerek bevezetését, az ipari digitalizációhoz és a termelési folyamatok automatizálásához kapcsolódó fejlesztéseket, másrészt feltérképezik a helyi vállalkozások specifikus igényeit és azokra építik fel a lehetséges képzési programokat, valamint részt vesz a helyközi közlekedés optimalizálásában, amely fontos a munkába járás szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában