zsebturka

2019.03.12. 11:30

Tavaly is több pénzt tehettünk zsebre

Nőttek a bérek tavaly Baranya megyében. Igaz, az országos átlagtól még mindig elmaradnak a keresetek, a növekedés üteme kiemelkedő volt.

Mészáros Rita

Többet kerestek a Baranya megyében dolgozók 2018-ban, mint egy évvel korábban, a havi nettó átlagkereset 178 ezer forintra emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A költségvetési szférában több, mint 15 százalékkal lettek magasabbak a fizetések, a versenyszféra ettől kicsit elmarad, de ott is meghaladta a 10 százalékot a növekedés. A jövedelmek gyorsan nőnek, de még így is elmaradnak az országos átlagtól, ami 216 ezer forint.

Ahogy az már évek óta jellemző, a megyében a legmagasabb keresetek a pénzügyi szolgáltatás szektorban vannak, az ott dolgozók nagyjából 70 ezer forinttal tehetnek többet zsebre, mint az átlag. A pénzügyi szektor után az oktatásban dolgozók bére a legmagasabb, átlagosan 230 ezer forint.

Sok megyében éppen az figyelhető meg, az átlag körül vagy kicsivel az alatt keresnek azok, akik tanítással foglalkoznak. Baranyában ez azért ilyen kiugró, mert a Pécsi Tudományegyetem oktatóinak bére magasabb, amit felfelé mozdítja az átlagot. Jól lehet még keresni az információ, kommunikáció területén, az iparban és a közigazgatásban is – a bérek ezeknél a szektoroknál magasabbak a megyei átlagnál.

A legalacsonyabb jövedelmük pedig az egészségügyben dolgozóknak van. Átlagos keresetük 2017-ben még a 100 ezer forintot sem érte el, tavaly ehhez képest javult a helyzet, de bérük így is csak 106 ezer forint körül mozog. Szintén hagyományosan a megyei átlag alatt keresnek az építőiparban és a vendéglátásban dolgozók.

Kevesebben dolgoztak tavaly a megyében

Baranya megyében 85 ezren álltak alkalmazásban 2018-ban, egy kicsivel kevesebben, mint egy évvel korábban. A legtöbben valamilyen fizikai foglalkozást űztek – több, mint 47 ezren –, a szellemi dolgozók száma pedig 38 ezer körül alakult. Utóbbiak bruttó átlagkeresete viszont jóval magasabb, 343 ezer forint körül alakult tavaly. Országos összehasonlításban megyénk a béreket tekintve a lista utolsó harmadában foglal helyet. A legmagasabb fizetések Budapesten vannak, ezt követi Győr-Moson-Sopron megye, a listát pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye zárja. Ahogy Baranyában is, országosan is elmondható, hogy a legtöbbet a pénzügyi szektorban és az információ és kommunikáció területén lehet keresni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában