aratás

2019.06.20. 07:00

Felkészültek a gazdák a betakarításra

Tavaly a rendkívül meleg időjárás miatt több mint egy héttel korábban kezdődött az aratás, idén ez nem valószínű. A korábbi kezdésre akkor van esély, ha az elkövetkezendő két hétben a forróság miatt kényszerérés jelentkezik.

Bátonyi Donát

A rendkívüli csapadékhiány kedvezőtlenül hatott az őszi vetésekre. A késő tavaszi csapadékos időjárás miatt pedig a növényvédelmi munkák késtek, így sok helyen későn tudták csak elvégezni a gyomirtást. A május elejei csapadék ugyan jót tett, de annak eloszlása és mennyisége területenként eltérő volt.

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei szervezetének elnöke elmondta, hogy az előzetes mérések alapján az árpa pár napon belül elérheti azt a nedvességtartalmat, hogy szárítás nélkül betakarítható legyen. Egyes szántóföldi növényeknél, mint például repcénél az érés kiegyenlítődésére kell még várni. Így pontosabban kiszámítható az optimális betakarítási idő. Ez nemcsak a felkészülést, a gépi munkákat és a tárolást javítja, hanem lehetőséget teremt a gazdaságon belüli szakaszolásra, és ezzel a munkacsúcsok nagyságának csökkentésére is. Így, aki ezt már elvégezte, az nagyjából tíz nap múlva meg is kezdheti a repce aratását. Majd amennyiben az időjárás is úgy engedi, a hónap végén már a búzát is be lehet takarítani.

Az elmúlt napok esőzése a megyében elég szórt volt. Néhol 40 mm eső volt fél óra alatt, de jobban jártak azok, ahol csak 10 mm esett három óra alatt.

Szinte már mindenhol elvégezték az aratási szemlét a gépi állományon átfogó vizsgálatával. Felhívják a figyelmet arra, hogy ebben az időszakban érdemes türelmesen közlekedni, ugyanis ilyenkor több lassú mezőgazdasági jármű járja majd az utakat.

Tanács hetente

A Baranya Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság idén is megtartja üléseit minden héten. A tanácskozásra a kormányhivatal szakértői mellett többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Vidékfejlesztési Hivatal, a rendőrség, a katasztrófavédelem megyei szakemberei is részt vesznek. Az értekezleten a betakarítás gyakorlati része mellett például a kombájnok felkészítésére is kitértek. A résztvevők egy hét múlva ismét összeülnek, hogy a betakarítás legújabb fejleményeit megvitassák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában