Horvát-magyar: közös a pálya

2019.12.08. 07:00

Vannak jó példák a működő gazdasági kapcsolatokra

Komoly, forintosítható gazdasági lehetőség rejlik a dél-dunántúli régió vállalkozásainak a magyar–horvát együttműködések erősítésében. A horvát gazdaság folyamatosan bővül, miközben tradicionálisan jó a két ország határ menti területeinek kapcsolata.

Bóka Máté

Orbán Viktor miniszterelnök Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott megbeszélést a minap: mindkét fél megerősítette: a két ország közötti kapcsolatok tovább erősödhetnek, javulhatnak, sőt, a horvátok az északi megyékre külön hangsúlyt is fektetnek majd. Így Baranya megyének is kiemelten fontosak a határmenti kapcsolatok.

Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára úgy látja, hogy a nem túl jó gazdasági helyzetben lévő Baranya számára is lényeges lenne az, hogy Somogy, Tolna és Zala megyével, illetve a nyolc északi horvát zsupánsággal (megyével), valamint a szlovénekkel szövetkezzen.

– Azt az irányt kellene megtalálnunk, amellyel ténylegesen erősödhetnek a gazdasági kapcsolatok – mondta Rabb Szabolcs, aki szerint ehhez több határátkelőre lenne szükség, a kis- és középvállalkozások erősebb támogatására, valamint a Dráva természeti, turisztikai adottságait a déli partnereikkel közösen kellene kihasználni.

Hangsúlyozta, ebből a szempontból kiemelt jelentősége van a mohácsi kikötő fejlesztésének, a M6-os autópálya meghosszabbításának, de a mohácsi Duna-híd megépítésének is.

Már vannak jó példák arra, hogy miként működhetnek a szomszédunkkal a gazdasági kapcsolatok, hiszen létezik olyan program, amelyben – egy pályázati sikernek köszönhetően – 25 baranyai cég vesz részt közösen a határon túli partnerekkel. A cél az, hogy közös fejlesztésekkel, közös termékkel jelentkezzenek. Szintén hasonló célkitűzése volt az Interregnek vagy a Baranya Paktumnak is, amelyekkel szintén nyithattak dél felé a vállalkozások.

Bővül, épül a horvát gazdaság

A baranyai iparkamara közlése szerint a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2019-es év második negyedévében a horvát gazdaság 2,4 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakával összehasonlítva. Az egész évre vetítve a GDP növekedése 2018-ban 2,6 százalék körül alakult. Szintén nőtt Horvátország ipari teljesítménye, több beruházás is történt. A déli szomszédunknál ugyanakkor problémát jelent az elvándorlás is, amely leginkább az északi megyéket érinti.

Őri László, a Baranya megyei közgyűlés elnöke hozzátette: a határon átívelő Pannon EGTC program eddig is jó kapcsolatokat eredményeztek, új lendületet a programnak és a horvát–magyar együttműködésnek az autópálya meghosszabbítása adhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában