Koronavírus Baranyában

2020.04.21. 15:02

Könnyítenek végre a pécsi vállalkozások terhein

Végre meghozta a várt intézkedéseket a pécsi önkormányzat, mentőövet dobnak a helyi kisvállalkozások számára a bérleti díjak részleges vagy teljes elengedésével.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a kialakult gazdasági helyzetre tekintettel felülvizsgálták annak az 1000-nél is több vállalkozásnak a helyzetét, amelyek a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt.-től bérelnek üzleti célú helyiséget. Az ő problémáikat közvetlen módon a bérleti díjakra kidolgozott részletes kedvezményrendszeren keresztül igyekeznek enyhíteni.

A bevezetendő intézkedések elsődleges célja a pécsi munkahelyek megőrzése, a kedvezményrendszer kidolgozásakor elsősorban ezt tartották szem előtt. Emellett külön figyelmet fordítottak a legfeljebb 10 főt foglalkoztató kis pécsi cégekre, amelyek a gazdaságot sújtó problémák legnagyobb vesztesei.

Áprilisra és májusra egy komplex díjcsökkentés-rendszert dolgoztak ki figyelembe véve az adott bérlő tevékenységi körét és a vállalkozás által foglalkoztatottak számát. Figyelembe vették, hogy az adott vállalkozást mérete és tevékenysége mennyire teszi sérülékennyé a mostani időszakban. A szempontok függvényében a megítélt díjmérséklés 10 és 100 % között alakul.

A vagyonhasznosító elengedi a teljes bérleti díjat például a vásárcsarnok és a bezárt vásártéri területek bérlőinek, a már előre beszedett díjakat a későbbiekben beszámítja az önkormányzati társaság. Ennek a kedvezményrendszernek köszönhetően havi 90 millió forinttal támogatja a város azt a vállalkozói kört, amely szerződéses viszonyban áll a vagyonhasznosítóval. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a támogatás összegét úgy gazdálkodja ki, hogy a társaság dolgozói létszámát emiatt ne kelljen csökkenteni.

A kedvezmények rendszerét a járvány előrehaladásával a júniusi hónaptól újratervezik. Amennyiben júniustól enyhülnek a kormányzati kijárási és egyéb veszélyhelyzeti korlátozások, azaz megkezdődik a gazdasági újranyitás, az áprilisra és májusra megítélt kedvezményeket csak feltételekkel fogják fenntartani. Ebben az esetben a vagyonhasznosító csak akkor biztosítja továbbra is a megítélt kedvezményt, ha az adott vállalkozás alkalmazottainak száma eléri a március elsejei létszám kétharmadát.

A vagyonhasznosító a fenti rendelkezésekről minden egyes bérlővel külön megállapodást köt, az áprilisi és májusi bérleti díj megfizetésére pedig 90 napos fizetési határidőt biztosít.

Az önkormányzat mindezeken túl április elsejétől elengedi a vendéglátóipari előkertek után fizetendő közterület-használati díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában