kiskert

2020.06.14. 18:45

Létrán egyensúlyozva szedjük a cseresznyét

Piroslanak a gyümölcsfákon a termések, érik a cseresznye és a meggy is. A cseresznye és a meggy szedése igen munkaigényes feladat, teljesen érett szemeket kell a fáról leszednünk, hiszen nem utóérő gyümölcs, leszedése után nem megy benne végbe utóérési folyamat.

Rajnai-Zsíros Krisztina

20200529 Csorvás A csorvási Hunapfel Kft.-nél már szedik a cseresznyét. Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Fotó: Lehoczky Péter

Kezét-lábát törheti az ember, mire az összes, érett cseresznyét leszedi a fáról. Akinek több cseresznyefája is van, az létrán egyensúlyozva töltheti a következő hetek délutánjait a munka után.

Egy kiskertbe elegendő lenne egy cseresznyefa is, hiszen az bőven ellátja a család igényeit, illetve a termés betakarítása sok munkával, vesződséggel jár. A „profi” kertbarátok a fiatal fa ágait különböző fajtájú cseresznyével oltják át, ami azzal az előnnyel kecsegtet, hogy a fa egyes részein a gyümölcs különböző időpontokban fog érni, tehát a szedés és a fogyasztás idénye széthúzódik, a fa termőképességét jobban ki tudjuk használni.

A cseresznyét és a meggyet lehetőleg kocsányával együtt szüreteljük, mert így nem sérül meg és tovább eltartható. Fontos, hogy a beteg, fertőzött terméseket is távolítsuk el a fáról, hogy elejét vegyük a további fertőzésnek. Ügyeljünk rá, hogy a termőnyársak, a jövő évi termés alapjai, ne sérüljenek meg. A szüret ne érjen véget a betakarítással. A koronát, amelyről a gyümölcsöt leszedtük, vizsgáljuk át, és távolítsuk el a sérült, hasadt és törött koronarészeket. Ezzel nem jó megvárni a tavaszt, mert a nyitott, roncsolt sebfelületen át súlyosan fertőződhet a fa.

A fák felső ágairól a gyümölcsöt szinte lehetetlen leszüretelni, pedig a cseresznyelégy nyüvei ezekben a gyümölcsökben tanyáznak és innen vetik le magukat a földre, hogy ott bábozódjanak be. A fák méretét viszont kordában tarthatjuk oly módon, hogy szüret után a sudárágat visszavágjuk, így a legmagasabban levő termőrésztől megszabadulunk. Arra ügyelni kell, hogy a vágási felület alatt közvetlenül maradjanak fiatal ágak, a vágási felület ferde legyen és a sebeket gondosan kezeljük mindaddig, amíg teljesen begyógyulnak.

Odafigyeléssel rázva is szedhetjük

Mind a cseresznye, mind a meggy esetében felmerül a rázva szedés lehetősége. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy az ilyen módon betakarított termést mielőbb fel kell dolgozni, mivel a rázáskor keletkező sérülések hatására hamar romlik, ezáltal csak rövid ideig tartható el. Amennyiben e betakarítási mód mellett döntünk, célszerű leválást elősegítő anyagokat használnunk. A rázva szedés esetében még lényegesebb a gyümölcs felmelegedésének és ezáltali vízvesztésének a megakadályozása. A nagyobb gyümölcsösökben az élőmunka túlzottan magas költsége miatt előnyösebb a gépi rázás alkalmazása. Ezt a műveletet rendkívül körültekintően kell végezni. A rázott gyümölcs minőségének jellemzésére az épség, az egyöntetűség és a tisztaság felel meg. Akkor legjobb a rázott gyümölcs minősége, ha csak az első rázással lekerülőket fogjuk fel és gyűjtjük össze. De ezt csak úgy lehet megvalósítani, ha az első rázással a gyümölcsök nagy hányada lekerül a fáról, méghozzá rövid rázási idő után.

 

Címkék#cseresznye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában