Gazdátlan Pécs

2021.02.22. 07:00

Nem jön a segítség a Ferencesek utcája vállalkozóinak

Valamikor március elseje után bejelentenek valamit. Ez minden, amit a Péterffy Attila vezette önkormányzat mondani tud a hónapok óta óriási forgalomkieséstől szenvedő pécsi boltosoknak, akik a második hullámban – az ígéretek ellenére – még semmilyen segítséget nem kaptak. Kővári János ÖPE-elnök szerint nagy veszteség lenne, ha a Ferencesek utcájában egyedi és magas minőségű termékeket árusító boltosok tönkremennének.

Vízvári Soma

Fotó: Laufer László

Továbbra sem mond semmi konkrétumot Pécs baloldali városvezetése a bajba jutott vállalkozóknak arról, mikor és mekkora segítséget kapnak. Mint ismert, a Ferencesek utcájának elkeseredett kereskedői néhány hete azért indítottak aláírásgyűjtést, mert a Pécsi Vagyonhasznosítónak komoly bérleti díjat kell fizetniük, amit viszont nem tudnak kitermelni.

Akkor a Dunántúli Napló megkereséssel fordult az önkormányzat sajtóirodájához, amely válaszként a vagyonhasznosító közleményét küldte meg. Ebben az állt, hogy a vállalat már január végén megkezdte a harmadik kedvezménycsomagjának kidolgozását is. Ez folyamatban van, ennek részleteit a kormány március elsejét követő időszakra vonatkozó döntése után fogja a társaság ismertetni.

Visszamenőleg járna nekik

Mivel még a hónap elején több helyi vállalkozó azt nyilatkozta, hogy már nem bírják sokáig, lapunk újra megkereste a városháza sajtóosztályát ez ügyben, hátha szolgálnak legalább pár részlettel az aggódó boltosoknak, de onnan csak a korábbi közleményt kaptuk meg. A Dunántúli Napló ezután Kővári Jánoshoz, az ÖPE (Összefogás Pécsért Egyesület) elnökéhez fordult, aki azt nyilatkozta: a baloldali városvezetés egyértelműen arra hajt, hogy a kormány esetleg könnyítéseket jelent be, abban az esetben pedig lehetne mire fogni, hogy egyes vállalkozók kimaradnak a segítségnyújtásból. A belváros önkormányzati képviselője szerint a Ferencesek utcájában árusító boltosok megsegítését nem a kormány döntésétől kellene függővé tenni, hanem visszamenőleg illene megkapniuk azt, ők ugyanis a második hullámban ebből eddig teljesen kimaradtak.

Egyedi helyek veszélyben

Kővári arra is felhívta a figyelmet: még ha a kormány könnyítéseket is jelentene be, az említett boltosoknak akkor is segítségre lenne szükségük, ugyanis a harmadik hullám miatt az ő tipikus vásárlórétegük – a külföldi diákok és a turisták – továbbra sem lesz a városban.

– Sokáig álltak üresen ezek a bolthelyiségek a Ferencesek utcájában, hiszen az Árkád elszívta onnan a vásárlókat.

Azóta ezekre a helyekre leginkább egyedi termékeket árusító boltosok kerültek. Jobban meg kellene becsülni ezt a tizenöt-húsz kisvállalkozót, akik vállalják annak a kockázatát, hogy magasabb minőségű termékeket kínálnak – jegyezte meg a belváros önkormányzati képviselője.

Boltosok a petíció mellett

Az ÖPE elnöke egy korábbi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Péterffy Attila vezette önkormányzat megígérte, hogy díjkedvezményt fognak kapni az önkormányzati bérlemények bérlői, erre a második hullámban nem került sor. Ezért fogtak aláírásgyűjtésbe a kereskedők, ezek a kisvállalkozások ugyanis nem tudják több hónapon keresztül ilyen bevételkiesés mellett kifizetni a teljes összeget. Kérdésünkre a képviselő most elmondta: a petíciót összesen tizenhét vállalkozó írta alá, ami az utcában lévő egységeknek körülbelül a felét-kétharmadát jelenti.

Nem csak a járvány okozott gondot az üzlettulajdonosoknak

A Ferencesek utcájában régóta végeznek felújításokat. Ennek már mindenki szerint ideje volt, csakhogy a forgalomnak természetesen ez sem tett jót, ráadásul a baloldali városvezetés és az ottani vállalkozók közötti kommunikáció sem működik tökéletesen. Erről Horváth Attila, a Bűnös Élvezetek Kicsiny Boltja tulajdonosa panaszkodott még január végén. Szerinte ördögi körbe kerültek az utcában működő üzletek tulajdonosai vagy bérlői, sokan megijedtek a felújítástól és ideiglenesen be is zártak, ami a forgalmon is meglátszott, ráadásul többet kellett költeniük a marketingre is, ami pedig a profitból vitt el pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában