Sok bosszúságot okoznak

2022.07.22. 17:01

Veszélyben a diófák, megérkeztek Baranyába is a dióburokfúró-legyek

Megérkeztek Baranya megyébe a diófák legfőbb ellenségeinek számító dióburokfúró-legyek.

Radnai Balázs

Fotó: Mártonfai Dénes

Az elmúlt években számtalan diófatulajdonos tapasztalhatta, hogy az invazív rovarok miatt a korábban bőséggel termő fák termése menthetetlenül kipusztul.

A bosszantó nyugati dióburoklégy sajnálatos megjelenését követően mára a dió legkárosabb kártevőjévé vált. Amennyiben megjelenik egy fán, akár a termés egészét is képes elpusztítani. Ennél is rosszabb azonban, hogy ha a kártevő már jelen van, akkor onnantól kezdve kémiai védekezés nélkül már lehetetlenség többé termést várni. A kellemetlen, Mexikóban őshonos rovart 2012-ben azonosították először Magyarországon, de igazán komoly károkat csak az elmúlt néhány évben kezdett okozni hazánkban. Mivel ez a kártevő nem őshonos nálunk, ezért kiemelt növényvédelmi feladatnak számít megakadályozni a terjedését.

A kártevő természetes ellenségei egyelőre nem ismertek, ezért a szakemberek mechanikai és kémiai módszerek együttes alkalmazását javasolják a diófák tulajdonosai számára. A kártevő ellen engedélyezett rovarölő szerek közül a kontakt és felszívódó hatásúakkal kombinálva nyártól őszig folyamatosan és rendszeresen érdemes permetezni a megfelelő hatás eléréséhez, ami egy olyan fa esetében, amely több tíz méteresre nő, nem kivitelezhető egyszerűen egy átlagos kertben.

A talajból való imágórajzás kezdetén a diófa koronacsurgójának alját célszerű alaposan lepermetezni kontaktérintő rovarirtóval, mivel a rendszeres növényvédelemmel jelentősen gyéríthetjük a rovarállományt.

Szakértők a kémiai szerek mellett ajánlják még, hogy mechanikai módszerekkel is védjük a diófát, például a fa alatt letakarhatjuk fóliával a talajt, folyamatosan szedjük fel a földről a lehullott termést és a fákon se hagyjuk fent a kártevő lárváival fertőzött, foltos, fekete szemeket. Ha rászánjuk az időt és rendszeresen összegyűjtjük és megsemmisítjük a fertőzött diótermést úgy megakadályozhatjuk, hogy a lárva bebábozódjon a talajban, és a következő évben ismét a fán rohadjon el az összes dió, aminek jobb helye lenne Karácsony este ledarálva a bejgli töltelékében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában