Nem olcsó mulatság

2022.09.21. 07:07

A gazdák érdeke, hogy minél előbb a földbe dolgozzák a trágyát

Ezekben a hetekben gyakran még a megyeszékhely belvárosáig is eljut a trágyaszag, mintha a gazdák idén több szerves trágyával dolgoznának. Mint Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnökétől megtudtuk, erről nincs szó, de tény, hogy változnak a műtrágya, szerves trágya használatának szokásai.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Baranyai körkép Mivel egyre gyakrabban lepi el a trágyaszag a nagyvárosokat is, azt hihetnénk, idén többet használnak belőle a gazdák, főleg a műtrágya árának emelkedése miatt. Valójában nincs erről szó, hiszen a gazdák nem tudnak többet használni a szerves trágyából, mint az előző években, az állatállomány ugyanis az emelkedő takarmányárak miatt folyamatosan csökken, így nem is képződik több belőle. 
– A műtrágya-felhasználást a gazdálkodók a műtrágya árához fogják igazítani. Tavaly még 5000 forintos egységáron kapták, az idén 25 ezerért, a következő évre pedig 41 ezer forintért kínálják mázsáját a 27-es műtrágyának, ami nem is a legerősebb típusú. A nitrogén-, kálium- és foszforalapú műtrágyát, amelyet ősszel kellene kiszórni alaptrágyaként, azok mázsáját 50-60 ezer forintért tudják beszerezni a gazdák – mondta a NAK megyei elnöke. Hozzátette, további probléma, hogy ennek ellenére a felvásárlók alacsony áron szeretnék venni a terményt, tehát a magas műtrágyaárak azt eredményezik, hogy ebből a gazdák még kevesebbet fognak használni. Amennyi hígtrágya és szerves trágya képződik, azt pedig mind felhasználják a gazdák, és sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy mennyit, milyen szerves trágyát juttatnak ki a földekre, hiszen az sem mindegy. A lótrágya hatásfoka a leggyengébb, a csibetrágyánál viszont arra is kell figyelni, hogy ha többet szórnak ki hektáronként az első évben, akkor a növény gyökerét alulról megégetheti, főleg ilyen meleg hónapokban, mint ami az idén nyáron is volt. 


Természetesen szabályozott, hogy hol, mikor és milyen szerves trágyát használhatnak a gazdák, de egyébként érdeke is a gazdának, hogy azt minél előbb a földbe dolgozza, hiszen minél tovább hagyja kint, annál inkább csökken a hatása, kevésbé serkenti a talajt. 
Amit esetleg alkalmanként érezhetünk a megyeszékhelyen, az a hígtrágya, annak van nagyobb szaga, de azt is rövid időn belül be kell injektálni vagy forgatni a talajba. Ezt a gazdák meg is teszik a már említett okból. 
 

A vetést is befolyásolják a folyamatosan növekvő költségek

A folyamatosan és drasztikusan emelkedő műtrágyaárak azt is erősen befolyásolják, hogy mit vetnek a gazdák. A kukorica és a szója a legköltségesebb növény ilyen szempontból, ezeket tavasszal vetik, és egyelőre bizonytalan, hogy milyen költségei lesznek a termesztésnek. Szóját Baranyában nem is lehet mindenhol termeszteni, mert a dimbes-dombos részeken nem érzi jól magát a növény. Leginkább az Ormánságban, valamint Szigetvár és Mohács környékén vagy a Bólyi járásban vetnek szóját. A legkevesebb kockázata egyébként a napraforgónak van, annak ugyanis kevés a műtrágyaigénye, Baranyában jól ter­meszthető, és maximálisan kizsigereli a talajból azt a csapadék- és a tápanyagmennyiséget, amire szüksége van. 
 

Címkék#műtrágya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában