Kapcsolat az üzleti szférával

2022.09.29. 15:10

Kilépnek az egyetem falai közül az innovációkkal

Együtt működünk! címmel tartottak kerekasztal beszélgetést a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara épületében a Pécsi Tudományegyetem kezdeményezésére, az egyetem és a vállalatok kapcsolatainak erősítésének céljából. A programon jelenleg futó sikeres projekteket is bemutattak.

Mohay Réka

A modellváltást követően a Pécsi Tudományegyetem (PTE)  kiemelt célja, hogy fokozza a vállalatok irányába történő kommunikációt, információáramlást, továbbá intenzíven kíván reagálni a térségben jelentkező kihívásokra. A csütörtöki rendezvény során bemutatták a PTE vállalkozások számára releváns szakmai programjait, az együttműködés lehetséges platformjait, illetve a közös tervezési folyamat főbb lépéseit, annak szereplőit. Olyan jelenleg futó projektekről is beszámoltak, mint az antibakteriális textil, a gyógyszerkutatásban alkalmazható nagy precizitású automatizált fájdalomküszöb mérőberendezés, vagy a hűtőbordás léghűtéses hőcserélő termékcsalád fejlesztése.

Együtt működünk! címmel tartottak kerekasztal beszélgetést

Az egyeteme szemléletváltás figyelhető meg, egyre fontosabbá válik, hogy a kutatási eredmények, fejlesztések és a meglévő tudáselemek összekötése a gyakorlatban hogyan hasznosítható – állapította meg dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Ezt illetően komoly támogatásokat is kapott a PTE, erre szolgálnak példaként a Nemzeti Laboratóriumok is.

Elengedhetetlen napjainkban, hogy az egyre sűrűsödő kihívásokra az egyetem az üzleti szférával közösen adjon választ, ez még szorosabb együttműködést igényel 

– hangsúlyozta Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja.

A régió előtt álló kihívásokra – amelyek a háborús helyzet következtében gazdasági problémát jelenthetnek – hívta fel a figyelmet dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Hozzátette, az ebből fakadó gazdasági veszteségek elkerülése, enyhítése érdekében gyorsan és hatékonyan kell összefogni a helyi vállalatokkal, valamint a tudásgazdaságra alapozva idecsábítani az európai, illetve más térségek diplomás fiataljait.

Együtt működünk! címmel tartottak kerekasztal beszélgetést

Dr. Jakab Ferenc, a PTE innovációs rektorhelyettese megerősítette, a kutatási, fejlesztési eredmények nem maradhatnak az egyetem falai között. Kiemelte az egyetemben rejlő potenciált, s hozzátette, jelenleg 111 szellemi termék, s 157 szabadalom kötődik a PTE-hez.

Az együttműködés és az eszmecserék célja, hogy az egyetemi innovációk a valódi piaci igényekre reagáljanak – tette hozzá Kottászné dr. Vass Orsolya, a PTE Kutatáshasznosítási és Technológia Transzfer főosztályvezetője.

Komoly szakmai együttműködést folytatnak

Az együttműködés fő célcsoportját a helyi kis- és középvállalatok jelentik, de a PTE a nagyvállalati kooperációra is nyitott – tette hozzá Kottászné dr. Vass Orsolya. A szakértő elmondta, az idén megrendezett együttműködési fórum már a harmadik, s ennek pozitív hatását az is mutatja, hogy az egyetem vállalati projektjeinek száma az utóbbi években igencsak megnőtt. A rendezvény célja ugyanakkor a buktatók és nehézségek megvitatása, illetve a közös megoldáskeresés is. A vállalati projektekbe, ahol lehet, a PTE hallgatóit is bevonják, minden esetben az egyetem szakértőinek vezetésével. Ilyen például a DEMOLA innovációs platform, vagy a Közgazdaságtudományi Kar Simonyi Vállalkozásfejlesztési Programja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában