Keresik a megoldást

2022.10.02. 15:49

Jelentősen megnőtt az igény az esővíz tárolására

W. K.

Fotó: Shutterstock

Jelentősen megnőtt az igény az utóbbi időszakban az esővíz tárolására, sokan keresnek erre megfelelő megoldást. Az idei nyári aszályt megszenvedték a növények, és több település vízellátási gondokkal szembesült a szárazság következtében. Mindez azt mutatja, hogy egyre fontosabb, hogy a lehulló csapadékot felfogjuk és raktározzuk későbbi, vízszegényebb időkre. A Tudatos Vásárlók Egyesülete tanácsai szerint az esővizet egyszerű módszerekkel is lehet gyűjteni házilag, ha valaki nem szeretne profi rendszer kiépítésébe belevágni.

Fontos kérdés, hogy milyen a ház tetőszerkezete, hiszen az esővíz az ereszcsatornából folyik a gyűjtőbe – egy lapos tetőről is lehet vizet nyerni, de sokkal kevesebbet, mint egy sátortetőről, hiszen utóbbinak nagyobb a felszíne. Fontos tudni, hogy a tetőre szerelt napelem nem akadályozza a gyűjtést. 
Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy a megfelelő edényzet is fontos, csakúgy, mint az eresz tisztán tartása, amiről a legtöbben megfeledkeznek. – Évente egyszer ki kell tisztítani az ereszt, hogy akadálytalanul tudjon folyni benne a víz. Barkácsboltban könnyen az ereszre szerelhető tisztítófilterek is kaphatók – tanácsolják.

A víz begyűjtésére a legegyszerűbb eszköz egy hordó, és praktikus, ha olyat használunk, aminek van csapja alul, így nem vödörrel kell kimerni belőle a vizet. 

Ahhoz, hogy a víz belefolyjon a hordóba, az ereszcsatornát szabaddá kell tenni vagy az utolsó elem leszerelésével, vagy pedig egy barkácsboltokban beszerezhető eszköz felszerelésével, ami tölcsérként továbbítja a hordóba a vizet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában