Gin csordul a tőkéből

2022.12.22. 10:27

Reformital készülhet az eladatlan szőlőkből

Az önmagában is, még inkább koktélokban kedvelt gin újragondolásán munkálkodnak a PTE kutatói. Amelynek eredményeként egy szőlő alapú, extra illatos új itallal koccinthatnának a borókás zamatok kedvelői.

Szűcs Zsolt

Fotó: Csapó Balázs

Nem túlzás, az eredetileg egy 18. századi holland gyógyszerész által vízhajtásra és méregtelenítésre kifejlesztett, majd az angol hadsereg által nemzetközi sikerre vitt gin forradalmasítása zajlik e pillanatban is a kémcsövekben. 

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, valamint a bonyhádi Danubiana Kft. közös fejlesztése az eddig szinte kizárólagos két alapanyagot, a rozst és árpát váltaná szőlőre a párlat előállításához. Mindezt gazdasági alapokon nyugvó ötletként, hiszen a nem titkolt cél az egyre nagyobb eladatlan magyar szőlő- és borkészletek alternatív felhasználása is lenne. 

A projekt során elsőként fejlesztenek ki innovatív technológiákkal három (piros, pink, zöld) egyedi karakterű, szőlőalapú ginterméket, egyből a forgalomba hozatali minőséget megcélozva. A kétévesre tervezett kutatás lényege, hogy nem kémiai, hanem fizikai módszerekkel teszik lehetővé a bogyóhéj roncsolását és az aromavegyületek azonnali, teljes kinyerését a szőlőből.

Közben vizsgálják a szóba jövő lehetséges ginfűszereket is – hiszen a gin ízét-zamatát eddig sem a gabona, hanem elsősorban a boróka és a többi fűszeradalék határozta meg. 

Ginkoktél házilag: rázva, nem keverve

A világ talán legnépszerűbb koktélját Erzsébet királynő édesen, James Bond rázva, nem keverve, Churchill a „Szahara szárazságával” kortyolgatta. Az eredetileg Martinezként hódító sztárkoktél Martinit otthon is könnyen a szilveszteri koccintás fénypontjává avathatjuk. A klasszikus recept a gin és száraz vermut tökéletes arányú keveréke egy Y formájú pohárban, olívabogyóval vagy citromhéjjal díszítve, később divatba jött a narancs- vagy keserűlikőr, a cukorszirup és a narancshéj is. A híres Vespert, Bond legendás kedvencét is összerázhatjuk (nem keverjük) házilag is 9 cl gin, 3 cl vodka és 1,5 cl Lillet Blanc (francia likőrbor) segítségével. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában