Mexikónak segít a PTE

2022.12.07. 17:16

Pécsi szőlőfajták bizonyítanak Amerikában

A borkultúra és szőlőtermelés Mexikóban még gyerekcipőben jár. Ebben nyújtana segítséget, illetve az e területhez kapcsolódó képzések elindításában a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete. Ezzel kapcsolatban írt alá szándéknyilatkozatot Madaras Zoltán, az SZBKI elnöke és a Cetys Universidad vezetői.

Cz. E.

Forrás: PTE

Az ügy nem előzmény nélküli. Hozzájárult ehhez az az eredmény, hogy a pécsi szőlőfajták bizonyítottak Brazíliában és már továbbnemesítésükről is tárgyalásokat folytatnak. Ezt követte az a gondolat, hogy az amerikai kontinens más országaiban is érdemes lenni kipróbálni, hogy mit tudnak az SZBKI szőlőfajtái. Így jött a képbe Mexikó. Emellett korábban Latin-Amerika nagykövetei érkeztek a Pázmány Péter utcai telephelyre a Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium akkori helyettes államtitkára által szervezett workshopra. Ezt követően kapta a pécsi intézet a felkérést a Cetys Universidad-tól közös együttműködésre és hallgatói cserére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!