Már dollárért és euróért is űzhetjük az ipart

2023.01.25. 16:54

Két adónem devizában is megfizethető, de az árfolyamkockázat miatt érdemes számolni

Sz. Zs.

Forrás: MW

Egyre-másra kerülnek ki a baranyai önkormányzatok honlapjaira is a tájékoztatók, amelyek szerint január 1-től devizában – pontosabban csak USA-dollárban és euróban – is megfizethető a helyi iparűzési adó. A még tavaly kihirdetett, de idén év elején életbe lépő kormányrendelet ugyanezt a vállalkozások társasági adója esetében is lehetővé teszi, ám eltérő részletszabályokkal és határidőkkel.

A közös pont ennek ellenére, hogy bárki választhatja a devizás formát, függetlenül az adóalany könyvvezetésének devizanemétől. Azaz, könyvelhetünk forintban, és ugyanakkor fizethetünk dollárban-euróban is. Ez az eset elsősorban a külföldön is munkát végző, vagy onnan bármely jogcímen bevételhez jutó cégek számára nyújthat előnyöket.

Fontos különbség viszont, hogy a társasági adó devizás teljesítését előzetes bejelentéshez kötötte a jogalkotó, vagyis, aki már az idén így szeretett volna fizetni, annak ezt december 31-ig előre be kellett jelentenie. A későn ébredők számára tehát ez már csak 2024-től (most év végi bejelentéssel) lehet opció.

A helyi iparűzési adó kapcsán nincs ilyen előzetes bejelentési megkötöttség, azt bárki már az idei első, márciusi adóelőleg-fizetési kötelezettsége során is teljesítheti e formában. És amint eddig, ez esetben sem egy központi NAV-számlára, hanem a helyi önkormányzat e célt szolgáló külön devizaszámlájára.

Jó tudni, hogy mindkét adónem összegét ezzel együtt is forintban határozzák meg, így a devizás fizetésnél kitüntetett szerepet kap az az árfolyam, amelyen a dollárt vagy eurót forintra váltják – a két esetben eltérő határidejű és szabályú banki könyveléssel.

Hangsúlyozandó, hogy a forintban megállapított adó dollárban vagy euróban történő teljesítése még azon vállalkozások számára is (az adózás előtti eredményre is kiható) árfolyam-különbözetet okoz, amelyek ugyanezen devizában vezetik könyveiket. Épp ezért a választás előtt mindenképpen érdemes számolni, mivel ezzel akár jelentős megtakarítást is elérhetnek az érintettek; főleg azok, amelyeknek devizában szerzett bevételüket eddig adózáskor forintosítaniuk kellett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában