Hullámvasutazó piac

2023.03.07. 19:50

Albérletkörkép: hét év alatt csaknem megduplázódtak, most megálltak a díjak

Az utóbbi két-három hónapban az általában megfigyelhető nagy ingadozásokon belül is szinte egy mini-hullámvasutat játszanak az albérleti díjak. A több évet követő emelkedés utáni meglepő november-decemberi csökkenés nem sokáig tartott, februárban már lassan újra felfelé indultak az árak.

Sz. Zs.

Sokévtizedes tapasztalat szerint az ingatlanpiaci ármozgások az aktuális kereslet-kínálati mutatók mellett egy adott ország gazdasági helyzetét leghűebben tükröző lenyomatai. Igaz ez a bérleményekre is, így nem csoda, ha a kétezertízes évek kezdetétől folyamatos, esetenként meredek emelkedés tanúi lehettünk.  

A fővárost bátran kezelhetjük e szempontból is kiemelten, sőt, kiugróan; ám az ott leginkább elszaladó árakat a kisebb városok is – egy árnyalattal alacsonyabb szinten – követték. 

Baranyában különleges a helyzet: a megyét albérlet szempontjából bátran azonosíthatjuk Péccsel,  hiszen a legnépszerűbb ingatlanportál e pillanatban 358 albérletet számláló baranyai kínálatából mindössze három-három hirdetés jut Mohácsnak és Harkánynak, egy-egy Komlónak és Siklósnak, míg a többi városunk nem is szerepel a sorban.  

Az országos tendencia azonban ránk is vonatkozik, Pécs, mint egyetemi város jól leköveti Győr, Debrecen, Veszprém vagy Székesfehérvár példáját, ahol az egyetemisták aktuális létszáma nagyban befolyásolja a keresletet, így az árakat is. Igaz, a többi nagyvárosnál mélyebbről indulva: a 2015-ös KSH-statisztika szerinti 69 ezer forintos dél-dunántúlit a régiós átlag is 15-20, míg az akkor is kiugró Észak-Dunántúl 25-30%-kal is meghaladta. Mára a különbség szinte elolvadt, a 2022 végi pécsi 120-130 ezres átlagár versenyben van a fenti városok díjaiéval.  

A legutóbbi felmérések nyomán érdekes új tendencia látszik ugyanakkor kibontakozni: a coviddal formálódni kezdődő új világrend gazdasági és társadalmi kihívásai, illetve a piacra belépő fiatalabb generációk mobilitásra hajlamosabb szemlélete egyre többeket fordít a vásárlás felől a tartós bérlet irányába, hosszabb távon sokkal hangsúlyosabb szerepet ígérve az albérleti piacnak. 

Milliós örökpanoráma a hegyről  

Ha valaki jó ember, és 12 négyzetméteren is elfér, akkor a belváros peremén már 35 ezerért találhat magának ekkora kiadó szobát. Ám az 50 ezer alatti kategória további két minigarzonnal ki is fújt a pécsi kínálatból, további száz körüli, 40-60 nm körüli lakást 100 ezerig kínálnak, a legtöbbet Uránvárosban és Kertvárosban. A következő lépés 100-200 ezer közöttiek, és itt lépnek be a Mecsek-oldali családi házak is, és meglepően sok a 200, sőt, 250 ezer fölötti lakás, ház is. A tucatnyi félmilliós tetején a csúcstartó egy új építésű, 4. emeleti 3 szobás Penthouse lakás – ha valaki sokallná a 943 ezer forintos havi bérletet, megnyugtathatjuk, 80 négyzetméteres teraszról gyönyörködhet a panorámában.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában