Fontos figyelmet fordítani a kistelepülésekre

2023.03.22. 12:48

Újra útnak indul a falu-és tanyagondnoki képzés a Pécsi Tudományegyetemen

Március 22-én elindult a falu- és tanyagondnoki képzés a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán.

Cz. E.

Fotó: Czeczon Enikő

A képzésen felkészítik a résztvevőket a kistelepüléseken, tanyákon felmerülő teendők elvégzésére, a hivatalokkal, intézményekkel, szervezetekkel való kapcsolattartásra, a szociális szolgáltatások tevékenységére. Mindemellett a gondnokok feladata az is, hogy sietséget nyújtson a környezetükben élő rászorulóknak is. Továbbá felkészíti őket ez a képzés az emberi kapcsolatok ápolására, a hagyományok erősítésére és a közösségfejlesztésben való szerepe vállalásra.

A képzés megnyitóján jelen volt prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja, dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, Megyeri Tiborné, az M-Stúdium Oktatásszervező Kft. ügyvezetője, valamint dr. habil Koltai Zoltán, a PTE KPVK oktatási dékánhelyettese.

A kar dékánja beszédében kihangsúlyozta, hogy fontos célja a képzésnek, hogy a résztvevők megtanulják azokat a praktikákat, amellyel a kistelepülések lakosait maradásra tuják bírni. A katonák - gondnokok - feladatává válik, hogy hozzá járuljanak a település, a térség megtartó erejének növelésében.  

Továbbá hozzátette, hogy ő ennek az együttműködésnek nem csak a múltját, nem csak a jelenét, de a jövőjét is látja. Bízik abban, hogy a jövőben hasonló érdeklődésre számíthatnak. 

Őri László örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarországnak van egy olyan kormánya, ami a vidéket kiemelten támogatja, de kellenek olyan munkatársak, szövetségesek, akik a mindennapokban a legkisebb településen élő állampolgárokkal éreztetik, hogy bizony ők is hozzáférhetnek olyan lehetőségekhez, szolgáltatásokhoz, amelyek egy nagyobb településen élő számára csak karnyújtásnyira van. Ez a képzés ezért is kiemelten fontos. 

A képzés során elméleti és gyakorlati tudást is szereznek a hallgatók, amellyel kapcsolatban dr. Szécsi Gábor azt mondta:  

„Lássák meg később munkájuk során, hogy hogyan találkozik az elmélet és a gyakorlat annak érdekében, hogy megmentsük a jövőnek a kistelepüléseket és a tanyákat. “ 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában