EPR-rendszer

2023.04.08. 10:40

Forog a hulladék: a sor végi számlát már a gyártó fizeti

Hamarosan új betűszót lesznek kénytelenek megtanulni számos termék gyártói: a körforgásos gazdaság felgyorsítása jegyében júliustól bevezetendő, úgynevezett EPR-rendszer égisze alatt a hulladékkezelés teljes költségét az előállítókra terhelik.

Szűcs Zsolt

Fotó: Mészáros János

Az EU hulladékpolitikájának egyik alaptétele, hogy a bármely termék életciklusa végén óhatatlanul előálló hulladékkezelési (ártalmatlanítás vagy akár újrahasznosítás) költségeket már a sor elején álló gyártók, termelők fizessék meg. 

Ezt hívják kiterjesztett gyártói felelősségnek (angolul: extended producers responsibility = EPR). A hazánkban július elsejétől, az egyébként ugyanakkortól élő új hulladékgazdálkodási rendszerrel együtt bevezetendő EPR a Kormány szándéka szerint a körforgásos gazdaság mielőbbi megvalósulását szolgálja. 

Az EU öt termékéhez további hat csatlakozik 

De mit is jelent mindez pontosan? 

Az unió ma öt nagy terméktípusnál alkalmazza e módszert: az egyszer használatos műanyagok (például poharak, zacskók, ételtartók, törlőkendők, léggömbök), az elektromos és elektronikai berendezések, csomagolások, járművek, elemek és akkumulátorok körében. Nálunk ezekhez hozzácsatoltak további hatot, a sütőolajat és zsírt, a gumiabroncsokat, az irodai papírt és reklámhordozókat, valamint a textiltermékeket (ruházati cikkeket, lakástextíliát, lábbeliket) és a fabútorokat. 

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatok (átvétel, gyűjtés, elszállítás, kereskedelem) – júliustól a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-n mint koncessziós társaságon keresztül – továbbra is az állam felelősségi körébe tartoznak. Az EPR-díj fizetésével a gyártók e feladat ellátását fogják finanszírozni. 

Tervben az üveg- és italtartó-visszaváltás 

Már folyik az előkészítése, hogy a fenti rendszerhez szorosan csatlakozva egyes csomagolásoknál (üveg, alumínium italtartók) már jövőre bevezethessék idehaza is a kötelező visszaváltási díjat; a hozzájárulás annak költségeihez ugyancsak a gyártókat terheli majd. 

Az új rendszerhez több határ­idő is csatlakozik. A legtöbb előírást július 1-től kell alkalmazni, ám már április 1-jétől szükséges a regisztráció a koncessziós társaság elektronikus felületén. Május 1-jétől pedig minden érintettnek kérelmeznie kell a hatósági nyilvántartásba vételét. A fent felsorolt termékeket gyártó cégek aktuális feladata, hogy felmérjék, mely termékeik és ügyleteik is lesznek ténylegesen érintettek. 

Még az érintettek is keresik a megoldást 

Igaz, a regisztrációs időszak csak pár napja kezdődött, ám a cégek egyelőre nem indítottak információs rohamot: cikkünk írásakor több olyan helyi vállalkozás véleményét is ki akartuk kérni minderről, amelyek ilyen termékeket gyártanak, ám mindenütt azt a választ kaptuk, hogy a szabályozás olyannyira új, hogy ők is még csak most ismerkednek vele. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában