Versenyképesség

2023.04.22. 14:00

Immár öt éve épít, újít és oktat az építőipari klaszter

Megalakulása ötödik évfordulóját ünnepli a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) által menedzselt Építőipari Technológia Klaszter.

bama.hu

Fotó: Für Henrik

Az alapító generálkivitelező vállalkozások célja, hogy a térség építőipari cégei megmutathassák versenyképes, a piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodó, magas színvonalú szolgáltatásaikat. Klaszterbe szerveződésükkel szakmai tudásuk megtöbbszöröződött, képesek nagyobb munkák elvégzésére, és odafigyelnek a szakemberképzésre is. Az elmúlt 5 évben a klaszter létszáma 20-ra nőtt, összes árbevételük meghaladta a 26,5 milliárd forintot, dolgozói össz­létszámuk pedig a 850 főt – adja hírül honlapján a PBKIK.

A klaszter az indulás óta részt vesz a kamara által indított Épít-Ésszel című népszerű építőipari szakmaismereti versenyen. Ennek célja, hogy a középiskola-választás előtt álló 6–7. osztályos diákoknak játékos formában mutassa be az építőipari szakmákat. 2022-ben a klaszter hét tagja, a PBKIK, valamint a Baranya Megyei Szakképzési Centrum az Ipar 4.0 koncepció jegyében létrehozta a Pécsi Ágazati Képzőközpontot, elsősorban az építőipari szakmák gyakorlati képzésének magasabb színvonalra emelése és a végzős diákok szakmában tartása érdekében. A projekt sikerét mutatja, hogy az idén a klaszter és egyik tagja, a Vörös Bau Kft. is Baranyai Szakképzési Díjat kapott.
Az elmúlt 5 évben több száz köbméter habarcsot, több ezer téglát használtak el a tagok, nagyon sok tanulónak tudtak jó szakmát a kezébe adni. Az építőipart az elmúlt időszak nem kímélte – háború, infláció, magas építőanyag­árak –, azonban a klaszternek és a tagoknak külön-külön jelenleg is több projektjük fut, amelyek vélhetően hasonló sikerrel zárulnak, mint az eddigiek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában