Ünnepelt a fürdő

2023.06.05. 20:00

Kétszáz éve fedezték fel a harkányi gyógyvizet

Az idén 200 éve annak, hogy Pogány János fájós lábát a Harkány területén lévő mocsarakba áztatta, s az meggyógyította. A harkányi gyógyvíz felfedezésének 200. évfordulója alkalmából szombaton kedvezményes jegyárral várták a vendégeket, akiket egész nap helyi fellépők szórakoztattak.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Czene Zoltán

1823-ban Pogány János, itt dolgozó napszámos reumás fájdalmaktól szenvedett, de a mocsárban végzett munka után elmúltak a fájdalmai. Hamar híre ment a víz gyógyhatásának, egyre többen jártak ide, majd rövid időn belül megkezdődött a fürdő megépítése, a Batthyány család által. 

– Nem véletlen, hogy Harkány számára ma is a gyógyvíz és a fürdő a legdrágább, legféltettebb kincs, a város a fürdőturizmus által jöhetett létre, és ma is ennek a komplexumnak a fejlesztését tartjuk az egyik legfontosabb célunknak. Számunkra ez a legnagyobb, de nem az egyetlen érték

 – mondta köszöntőjében Baksai Endre Tamás polgármester szombaton, a „Harkányfürdő 200” nyitórendezvényén. 

A 200 éves jubileum alkalmából igyekeztek egy olyan programot összeállítani, amely Harkány más értékeit is felsorakoztatja, hogy megmutassák: ez a kisváros mennyi kincset rejt még. A paletta széles, így a szombati programon ennek csak töredékét láthatta a közönség, kulturális csoportok, a harkányi zenészek, zenekarok álltak színpadra.

Muity György, a Harkányi Gyógyfürdő stratégiai igazgatója elmondta, egy erősebb előszezoni vendégforgalmat hozott a program, ami az időjárásnak megfelelően pozitívan értékelhető, hiszen ilyenkor még reggel és délelőtt, valamint már késő délutántól hűvösebb az idő, nem kifejezetten strandoláshoz alkalmas hőmérsékletek a jellemzőek. Ennek ellenére örömmel tapasztalták, hogy sokan távolabbról is érkeztek, kifejezetten ez a rendezvény csábította őket Harkányba.

Múltidéző képek a fürdőben

A 200 éves Harkányfürdő programjai az egész szezonban a jubileum köré szerveződnek. A vendégek múltidéző fotókon láthatják a régi fürdőt, egészen a 60-as évektől. A képek Laufer Lászlótól, a Dunántúli Napló fotóriporterétől, Czene Zoltán harkányi lakos gyűjteményéből, valamint Marsalkó Péter fotóstól származnak. Ami pedig a soron következő programokat illeti, június 10-én 14:30-tól látványos erősember versenyt, június 24-én 14 órától Baranya kupa nyílt ökölvívó versenyt láthatnak a fürdőzők, a nap végén pedig (19:30-tól) zenés éjszakai fürdőzésre várják a vendégeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában