Kevés a vállalkozás

2023.07.10. 07:00

Egyre több gazdasági összevetésben a sor végén áll Baranya

A legfrissebb Központi Statisztikai Hivatal által készített területi kimutatások szerint (döntően 2021–2022-es adatok) a gazdaság jó néhány területén nagyon hátul kullog az országban Baranya vármegye, vagy egyenesen utolsó. Hogy milyen eredményekkel, arról igyekszünk most képet adni.

Mészáros B. Endre

Fotó: Török János

Kezdjük azzal, hogy a vármegye lakosságából gazdaságilag 164 ezer személy aktív. Ebből 14–24 év közötti 11 ezer fő, 24–54 év közötti 122 ezer fő és 54 év feletti 30 ezer fő. Hasonló a helyzet a régióban Somogyban, Tolnában is, így az ország nyolc területi nagy egységéből a gazdasági aktivitás szinte minden korosztályban a Dél-Dunántúlon a legkisebb. Mondjuk valamit árnyal a helyzeten, hogy toronymagasan Baranyában a legrosszabb a területi eloszlása az országban a munkaképes lakosságnak, hiszen a vármegyében a 100 négyzetkilométerre jutó települések száma 6,8, míg az országos átlag 3,4 (egyedül Zalában van a baranyaihoz hasonlóan szétszórt faluhálózat). 

Ráadásul a Dél-Dunántúlon működik a legkevesebb vállalkozás (a régióban 125 ezer, míg a sorban hátulról második Észak-Magyarországon is közel 150 ezer vállalkozás ténykedik, míg az átlag 200 ezer körül van).

Elgondolkodtató az is, hogy a háztartások egy főre jutó éves munkajövedelme ugyancsak a régióban a második legalacsonyabb az országban, másfél millió forint (itt azért nem állunk a rangsor végén mert az észak-magyarországiak 17 ezer forinttal mögöttünk állnak), ugyanakkor a közép-magyarországiak évente félmillió forinttal többet visznek ettől haza. 

Vajon a havi fixet nézve mi a helyzet napjainkban? Nos, idén áprilisban hazánkban 568 300 forint volt a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban állóknál, a nettó átlagkereset pedig 391 700 forint. A vállalkozásnál dolgozók állnak a legjobban, ott a bruttó átlag 585 300 Ft, a költségvetési cégeknél foglalkoztatottak 519 200 Ft-ot, a nonprofit társaságok alkalmazottai 538 800 Ft-ot keresnek. Ez még nincs meg vármegyebontásban, de borítékolható, hogy ennek a sornak is a hátsó felében található Baranya és a Dél-Dunántúl. 

A legszomorúbb az, hogy az utánpótlást illetően sem fényes a helyzetünk. Ugyanis az ezer lakosra jutó élveszületések száma minden régióban magasabb, mint a Dél-Dunántúlon. A térségben 8,7 ez a szám, az országos átlag 9,6, a legtöbb gyerek pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod- Abaúj-Zemplén, valamint Hajdu-Bihar vármegyében születik (11-11,3). A régióban pedig ezen belül is a legrosszabbul állunk, Baranya top­utolsó 8,5-ös értékkel, messze a legrosszabb az országos összevetésben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában