Gyenge lesz a termés

2023.07.21. 17:30

Nyomot hagyott maga után a sok eső és az áprilisi hideg

Még soha nem volt ilyen gyenge az árpa és a búza minősége, mint idén. Az áprilisi hideg, és a már rosszkor érkező rengeteg csapadék sajnos tönkretette a termést. A gazdák már a betakarítások végén járnak, és próbálják valahogyan túlélni ezt a szezont.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Ember emlékezet óta ilyen még nem volt Baranyában, hogy ennyire sok takarmányminőségű búzát kelljen aratniuk a gazdáknak. A baranyai termés nagyjából 90 százaléka takarmányminőségűre sikerült, köszönhetően a tavaszi hideg időjárásnak, és a sok esőnek, amely már viaszérésben érte a szemeket és a kalászokat. Kimosta a hektolitersúlyt, és néhol a sikértartalmat is.

– Jó termésre számítottak az idén a gazdálkodók, hiszen nagyon szép volt a határ tavasszal, jól indult az év, a talajok jó csapadék ellátottságúak voltak, de az a hideg, ami áprilisban volt, már nem kellett volna

 – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke. Az árpa és a búza esetében is közel egy tonnával kevesebb lett az idei átlag termés a tavalyihoz képest. A minőség olyan gyengére sikerült, hogy a learatott árpa hektolitersúlya 90 százalékban nem felelt meg a magyar szabványnak. Körülbelül 20 százaléka lesz sörárpa minőségű, és 80 százalék takarmány minőségű. A repce egyelőre hozza az előzetesen várt minőséget, a termésátlaga közepesnek mondható (3,1-3,2 tonna).

A gazdálkodók folyamatosan végzik a tarlóhántást, gyommentesítést, szalmabetakarítást is. Az árpa aratása befejeződött, a búzáé 85-90 százalékban kész, és a többi betakarítás (rozs, triticale, tavaszi árpa, magborsó, zab) is zajlik ezekben a hetekben.

A gazdáknak most nem csak a rossz termésminőség miatt kedvezőtlen a szezon, hanem az eladási árak miatt is, amely idén az ukrán gabona közép-európai terjeszkedése miatt a mélyponton van. Tavaly 14200 forint volt a búza mázsája, most pedig jó esetben 6000-6200-ért el tudják adni a gazdálkodók. Az árpa ára a tavalyi 12000 forintról 4500-ra zuhant, de a rossz hektolitersúly miatt volt, aki kénytelen volt 3500-ért eladni az árpát.

Rittlinger József elmondta, a gazdálkodók az aratás után készülnek az idei Szentlőrinci Mezőgépnapokra is, melyet augusztus 9-10-én rendeznek meg. A Baranya Megyei Vállalkozói Központ és szakmai partnerei által szervezett kétnapos rendezvényen az új technikák és technológiák színe, javát vonultatják majd fel a mezőgazdaságban tevékenykedő, a gazdálkodás újdonságai iránt érdeklődő agrárgazdálkodók számára. A gépbemutatók mellett olyan komplex szakmai esemény is lesz a programon, amely a szántóföldi termelés gépi és technológiai újdonságaival várja az érdeklődőket, s ahol a gyakorlatban, kézzel fogható közelségben is megtekinthető lesz a sok újdonság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában