Fogyasztóvédelem

2023.08.26. 21:00

Penészes kenyérre panaszkodnak a vásárlók

Wald Kata

Fotó: Karnok Csaba

A kenyér gyorsan kiszárad, vagy van, hogy a csomagolt pékáru pár nap alatt penészes lesz – panaszolják sokszor olvasóink. A pékáru tárolására nagyon oda kell figyelni, és akkor ezek a problémák javarészt elkerülhetők. 

A nyári hónapokban sokan a hűtőszekrényben tartják a kenyeret. Igaz, hogy így a pék­áru nem megy olyan hamar tönkre, de mégse ajánlott ez a megoldás, mert elveszítheti a víztartalmát és az íze is megváltozhat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanácsai szerint az ideális hőmérséklet a kenyér számára a 18–22 Celsius fok közötti hőmérséklet.

Ha szeletelt kenyeret vásárolunk, akkor azon könnyebben megtelepszenek a penészgombák, illetve könnyebben ki is száradhat az ilyen termék. 

Ha friss, még meleg a pék­áru, akkor hazaérve ki kell venni a műanyag zacskóból, mert a nedvesség miatt könnyen megpenészedhet. Tároljuk inkább vászonzsákban, így tovább megőrzi frissességét. 

A Nébih javaslata szerint a kenyér hosszan frissen tartására jó megoldás még a fagyasztás. Arra kell ügyelni, hogy a zacskó, vagy tároló, amibe tesszük, tökéletesen zárható legyen. Amikor pedig el szeretnénk fogyasztani, csak ki kell venni a fagyasztóból, és hagyni, hogy kiolvadjon. Vagy tehetjük még fagyos állapotban az előmelegített sütőbe is, így olyan lesz, mintha frissen sült volna.

Ha pedig kenyértartóban tároljuk a pékárut, akkor az a legfontosabb, hogy a megfelelő szellőzés biztosított legyen. A műanyagból készült tartó éppen ezért nem a legjobb választás. A kerámia felveszi a nedvességet, éppen emiatt nem érdemes mázzal bevontat használni, még akkor sem, ha ez könnyebben tisztítható. A fém hátránya, hogy a nedvességet nem szívja fel, ezért célszerű néha szellőztetni. A leginkább közkedvelt a fából készült változat: porózus anyag, így hagyja a benne tárolt kenyeret szellőzni, a pékáruból távozó nedvesség pedig a fa mélyebb rétegeibe jut. Viszont a fa kenyértartó vissza már nem engedi a távozó nedvességet, ezért a pék­áru hamarabb kiszáradhat. Ezt leginkább úgy késleltethetjük, ha a terméket papírzacskóba tesszük és úgy helyezzük a tartóba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában