2023.08.26. 21:00
Penészes kenyérre panaszkodnak a vásárlók
Fotó: Karnok Csaba
A kenyér gyorsan kiszárad, vagy van, hogy a csomagolt pékáru pár nap alatt penészes lesz – panaszolják sokszor olvasóink. A pékáru tárolására nagyon oda kell figyelni, és akkor ezek a problémák javarészt elkerülhetők.
A nyári hónapokban sokan a hűtőszekrényben tartják a kenyeret. Igaz, hogy így a pékáru nem megy olyan hamar tönkre, de mégse ajánlott ez a megoldás, mert elveszítheti a víztartalmát és az íze is megváltozhat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanácsai szerint az ideális hőmérséklet a kenyér számára a 18–22 Celsius fok közötti hőmérséklet.
Ha szeletelt kenyeret vásárolunk, akkor azon könnyebben megtelepszenek a penészgombák, illetve könnyebben ki is száradhat az ilyen termék.
Ha friss, még meleg a pékáru, akkor hazaérve ki kell venni a műanyag zacskóból, mert a nedvesség miatt könnyen megpenészedhet. Tároljuk inkább vászonzsákban, így tovább megőrzi frissességét.
A Nébih javaslata szerint a kenyér hosszan frissen tartására jó megoldás még a fagyasztás. Arra kell ügyelni, hogy a zacskó, vagy tároló, amibe tesszük, tökéletesen zárható legyen. Amikor pedig el szeretnénk fogyasztani, csak ki kell venni a fagyasztóból, és hagyni, hogy kiolvadjon. Vagy tehetjük még fagyos állapotban az előmelegített sütőbe is, így olyan lesz, mintha frissen sült volna.
Ha pedig kenyértartóban tároljuk a pékárut, akkor az a legfontosabb, hogy a megfelelő szellőzés biztosított legyen. A műanyagból készült tartó éppen ezért nem a legjobb választás. A kerámia felveszi a nedvességet, éppen emiatt nem érdemes mázzal bevontat használni, még akkor sem, ha ez könnyebben tisztítható. A fém hátránya, hogy a nedvességet nem szívja fel, ezért célszerű néha szellőztetni. A leginkább közkedvelt a fából készült változat: porózus anyag, így hagyja a benne tárolt kenyeret szellőzni, a pékáruból távozó nedvesség pedig a fa mélyebb rétegeibe jut. Viszont a fa kenyértartó vissza már nem engedi a távozó nedvességet, ezért a pékáru hamarabb kiszáradhat. Ezt leginkább úgy késleltethetjük, ha a terméket papírzacskóba tesszük és úgy helyezzük a tartóba.