Azt kérdik, miből élünk

2023.10.12. 11:00

Baranyai családokhoz is bekopogtatnak a KSH biztosai

December 18-ig keresik fel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai azokat a véletlenszerűen kijelölt háztartásokat, amelyek részt vesznek „a Miből élünk?" elnevezésű adatfelvételben. Baranyában 15 település érintett, köztük Pécs és Mohács is.

Máté Balázs (Pécsi Újság.hu)

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: H_Ko

A KSH közlése szerint Magyarország immár negyedik alkalommal vesz részt az Európai Központi Bank által szervezett, nemzetközi Miből élünk? című adatfelvételben. A felmérés célja, hogy az Európai Unió, illetve a tagállamok döntéshozói uniós szinten összehasonlítható adatokat kapjanak a háztartások vagyoni helyzetéről, jövedelmi viszonyairól, fogyasztási és megtakarítási szokásairól, eladósodottságának mértékéről. Az adatfelvételt a Magyar Nemzeti Bank megbízásából a Központi Statisztikai Hivatal végzi az ország 345 településén december 18-ig.

A kérdezők összesen 15 ezer - statisztikai módszerrel, kétlépcsős rétegzett mintavétellel - kiválasztott háztartást keresnek fel, és információt gyűjtenek elsősorban a háztartások pénzügyi helyzetére, jövedelmi viszonyaira, fogyasztási és megtakarítási szokásaira, illetve eladósodottságára vonatkozóan. Az érintetteket korábban levélben értesítették. Baranyában 15 település érintett, köztük Pécs és Mohács is.

A válaszadás önkéntes. A KSH minden adatot bizalmasan kezel. A résztvevők válaszaiból kizárólag névtelen, összesített statisztikák készülnek. A kérdőív kitölthető volt az interneten is, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel, azok a kérdéseket megválaszolhatják személyesen vagy telefonon a kérdezőbiztosoknak.

Érdekesség, hogy az internetes kitöltést választók részére 10 ezer, míg a személyesen vagy telefonon válaszolóknak a sikeres interjút követően ötezer forint értékű vásárlási utalványt postáznak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában